Guerra interna amb denúncies encreuades a Andorrana de Transport Sanitari
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Representants del personal d'Andorrana de Transport Sanitari han presentat 17 denúncies a Inspecció de Treball constatant que l'empresa no respecta les condicions laborals dels treballadors. Un reclam que s'ha exposat a la ministra de Salut amb el suport de la Unió Sindical. La companyia, que també s'ha reunit amb Helena Mas, nega les acusacions i ha denunciat a la CASS que 11 empleats demanessin de cop la baixa.
"Una persona no pot estar conduint 13-14 hores seguides portant un malalt a dins. No portem melons ni síndries, portem persones malaltes. Per poder donar un servei òptim, la gent ha d'estar en condicions òptimes i això aquest dilluns la ministra ens deia que era evident. Canviar els dies de vacances sense l'acord dels treballadors quan ja hi havia una planificació feta."
Gabriel Ubach, secretari general de l'USdA
Aquestes són algunes de les irregularitats que constaten els treballadors de l'empresa encarregada del transport sanitari assistit no medicalitzat, Andorrana de Transport Sanitari. La delegada de personal afirma que s'han posat fins a 17 denúncies a Inspecció de Treball i s'han obert 3 expedients.
Per la seva banda, la companyia nega aquestes acusacions i afirma que en tot moment s'ha respectat la llei i les indicacions d'Inspecció de Treball. En relació al cúmul d'hores treballades, expliquen que només en casos puntuals s'han arribat a fer els volums que indica Ubach, corregint-li que no totes han estat de conducció.
Respecte a la queixa de la modificació de les vacances, des de la companyia constaten que un conveni del 2014 que segueix vigent especifica que no es poden sol·licitar en temporada alta i, per això, han desestimat les que coincidien amb aquest període.
Creuen que la gota que ha fet vessar el got ha estat la necessitat d'incloure dins la planificació obligatòria del mes de maig unes guàrdies que fins ara eren voluntàries per arribar a cobrir el servei. Expliquen que han estat vuit mesos insistint en què es necessitava cobrir aquestes guàrdies i part dels treballadors s'hi negaven. Destaquen que des d'Inspecció de Treball ho han respectat al veure que hi ha empleats que no arriben al mínim d'hores. Coincidint amb aquesta decisió, l'1 de maig 11 empleats es van demanar la baixa amb un marge de dos dies i mig, una acció que pensen que és sospitosa i per això l'han denunciada a la CASS.
"Hi ha molta gent que sí que ens cobria aquest servei, però altra gent no. El que hem fet ara és que tothom ho cobrís de forma unànime i que entrés per plàning. Per això s'han enfadat i no estan d'acord per les condicions que venen arrossegades. No hi ha cap problema d'asseure'ns i parlar i intentar arribar a una solució."
Àlex Ballestà, membre del comitè de gerència d'Andorrana de Transport Sanitari
Després de reunir-se també aquest dilluns amb la ministra de Salut de forma paral·lela a l'USdA i la representant dels treballadors, esperen en breu trobar-se amb el SAAS i confien en arribar a trobar un equilibri beneficiós per a tothom durant el mes de juny.
Una situació que pensen que s'ha de desencallar el més aviat possible perquè ara mateix reconeixen estar "sota mínims". Tenen 11 empleats en actiu, tenint en compte han arribat a tenir fins a 28 treballadors en plantilla. Últimament n'han plegat 6 i un més ho farà de forma imminent. Fonts de l'empresa indiquen, però, que durant aquest mes encara se n'hi sumaran 5 més arran d'aquest malestar. Per arribar a donar el servei, tenen contractats 8 empleats en extra, argumentant que per aquest concepte cobren més. La majoria provenen del SUM.
Amb tot, des de la Unió Sindical exposen que hagués calgut definir molt millor les condicions en la licitació inicial en mans del SAAS, fet que podria haver evitat arribar a aquesta situació. El seu principal reclam és que l'empresa respecti la subrogació i, un cop es compleixi aquest primer pas, obren la porta a estudiar un conveni col·lectiu.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Pau Bonastre-Sergi Linares