Els guies turístics reclamen més protecció i reconeixement: "Estem perdent la feina"
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Tenir un paraigua legal que reconegui la feina dels guies turístics per evitar l'intrusisme laboral. L'associació que empara el col·lectiu canvia de presidència amb aquesta reclam i amb la voluntat d'unir forces amb altres entitats per protegir la professió.
Cada cop són més els guies que acompanyen grups de turistes o els responsables dels anomenats "free tours", els encarregats d'explicar i interpretar la realitat del país. Una amenaça que va a l'alça segons l'Associació de Guies Turístics i, per aquest motiu, reclamen una llei que els defensi i els prioritzi. "Hi ha guies que expliquen que els Pariatges es van signar al 1274 i això no pot passar", denuncia el president de l'associació, Jordi Freeman.
Rubén Tomàs, que també és guia oficial, lamenta que cap d'aquests professionals puguin viure de la seva feina. Remarca com els guies estrangers que acompanyen els grups de visitants "durant tres, quatre o cinc dies, només demanen els serveis d'un professional oficial local com a màxim una jornada", si és que ho fan. "Estem perdent la nostra feina".
També demanen una acreditació oficial, com la que tenen a Catalunya, element que els ajudaria en la defensa de la professió. Un objectiu que volen treballar amb altres entitats com els guies de muntanya i els de patrimoni. Fa cinc anys que Andorra ofereix un curs d'informador turístic i sol·liciten que es canviï la nomenclatura per la de "guia" i que hi hagi estudis universitaris
Posen sobre la taula una qüestió de fons: la manca d'equilibri entre un turisme cada vegada més massiu, el creixement urbanístic i la cura de l'entorn. Consideren que, si realment es vol ser un país turístic, cal més serveis com, per exemple, lavabos públics i places d'aparcament específiques per a autocars.
Tomàs alerta com "les esglésies romàniques cada vegada estan més amagades darrera d'edificis". "Al pont de la Margineda s'hi ha posat una benzinera en contra del que una llei un dia va establir (després es va modificar) i que pretenia que els monuments tinguessin espai al voltant que els fes destacar. Andorra poc a poc s'està convertint en el país del Pirineu on el Pirineu no es veu".
Tomàs també demana invertir esforços per recuperar el turisme corporatiu que fa uns anys donava molts beneficis. Considera que Andorra ha sortit del mapa com a destinació per a grans companyies i empreses, un públic que seria clau.
L'entitat té previst reunir-se amb el Govern a partir de setembre per fer-li arribar les seves reivindicacions, com ara una llei que els empari
Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro-Arxiu RTVA