Què hi ha darrere la tasca dels voluntaris?
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Fa anys que Andorra disposa de diverses iniciatives de voluntariat, una tasca sense ànim de lucre que la pandèmia ha potenciat. La salut mental és precisament un dels àmbits que han quedat més afectats i a on els voluntaris fan un acompanyament clau. Des d'Afers Socials aquest 2022 han mobilitzat més de 360 persones.
"Ens uneix una cosa molt simple que és la humanitat i la solidaritat", afirma Lluís Dejuan, voluntari del SAAS i la Creu Roja.
Després d'una llarga trajectòria com a voluntari, ara mateix dona suport a les persones amb problemes de salut mental i continua fent de pallasso pels més petits a l'hospital.
També fa costat a la gent gran a través de la Creu Roja, una entitat que compta amb una xarxa de 250 persones. Fa un any que la Rita s'hi ha sumat, tot acompanyant a infants i joves en situació de risc.
Rita Elias, voluntària de la Creu Roja Andorrana, explica que fan activitats perquè aprenguin valors com l'empatia, el treball en equip i la inclusió.
De voluntariats n’hi ha de moltes tipologies, també en l’àmbit de l’esport. En Pere fa 10 anys que col·labora amb Grandvalira i ha viscut grans esdeveniments internacionals de ben a prop. Una activitat essencial pel seu dia a dia.
Així ho explica Pere Mandicó, voluntari de Grandvalira, ens explica el seu cas: "Fa 13 anys que em vaig jubilar i no sabia que fer a casa. Em vaig posar en contacte amb ells i em van dir que a l'octubre ja podria entrar". Detalla que és una feina molt gratificadora.
Dejuan també es mostra molt satisfet i afirma que fer de voluntariat és impagable.
Informa: Laura Cugat-Neus Vila
Imatges: David Moreno-Kevin Ribeiro