La història de la recuperació de les pintures romàniques de Sant Esteve

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Fa un dia que les pintures romàniques de Sant Esteve són a Andorra. Aquest dijous un equip d'aquesta casa ha tingut el privilegi de parlar amb la família que hi ha conviscut més de 60 anys. És una història familiar que ha passat de generació en generació.

En una ciutat que respira cultura pels quatre costats comença el procés de recuperació d'unes pintures que fa quasi cent anys que van sortir d'Andorra. 

Enriqueta Bosch Garcia-Bravo, propietària de 'La flagel·lació' i 'El bes de Judes', amb el seu germà Joan rep l'equip de patrimoni Cultural que s'encarrega de fer l'última revisió abans de retirar les peces.

"S'han identificat alguna cosa relacionada amb el moment d'arrencament de les obres de l'església. El fet que estiguin i no hagin tingut massa moviment fa que estiguin en bon estat de conservació i que puguem fer un trasllat relativament senzill"

Isabel de la Parte, directora de Patrimoni Cultural

Per poder viatjar amb garantia l'empresa ha construït unes caixes especials perquè no pateixin cops ni canvis de temperatura.

"Vam venir aquí fa uns dies vam prendre mesures i vam tenir en compte la fragilitat de les peces, el pes perquè l'empresa especialitzada pogués construït unes caixes on aquestes pintures es fixen de tal manera que no es mouran tampoc patiran canvis de temperatura, per la qual cosa es garanteix un trasllat amb seguretat"

Isabel de la Parte, directora de Patrimoni Cultural

I amb aquest trasllat es tanca de seixanta anys en què cinc generacions han conviscut amb aquestes pintures. 

"Poden portar 64 o 65 anys amb nosaltres que és quan vam venir a viure en aquesta casa amb el meu avi. El meu fill gran els mirava amb una lupa i deia 'mira sembla que mogui l'ull'"

Enriqueta Bosch Garcia-Bravo, propietària

"Sempre les fotos en els romànics, vigila amb els romànics, apagueu el llum dels romànics. Em queda el respecte i l'admiració"

Gabriela, filla de la propietària

"Era el més familiar que teníem, més secretes, no podíem explicar res"

Mateo, net de la propietària

Es tanca així una etapa que omple un buit i en deixa un altre

"En aquest moment una mica de dol. Ja ho superarem però fa pena. Tornen al seu bressol i això és una història preciosa i amb això estem molt contents i crec que el meu pare i el meu avi també ho estarien"

Enriqueta Bosch Garcia-Bravo, propietària

Les peces formen part d'un conjunt que va separar i llegar en herència entre dos germans el propietari original, Ròmul Bosch Catarineu, un dels col·leccionistes més influents de Barcelona a principis del segle dinou i que posseïa gran part de les peces de Sant Esteve. El tercer plafó de la Passió, el Lavatori s'havia venut al Prado i el MNAC conserva l'absidiola, un element del tetramorf i diverses sanefes, fruit d'un dipòsit com a garantia d'un préstec que no es va poder recuperar per la mort sobtada del seu amo.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Nil Forcada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.