L'historiador de renom Peter Aschenbrenner destaca la transició a la "velocitat de la llum" d'Andorra
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
En el marc dels actes del 600è aniversari del Consell de la Terra, el Consell General ha portat al país experts en la història de les assemblees representatives i el parlamentarisme. Andorra ha tingut protagonisme en aquesta primera jornada.
La primera jornada del congrés ha tingut espai per a l'anàlisi dels parlaments més petits. I per força hi havia d'haver presència andorrana, amb una ponència sobre els orígens de l'actual Consell General a càrrec de l'historiador Carles Gascón. O la intervenció parlant del Principat del nord-americà Peter Aschenbrenner, estudiós dels microestats. "El més interessant és que la transició, al segle XX, es va fer en uns trenta anys, per a mi això és anar a la velocitat de la llum. Hi ha molt coneixement polític, habilitat, bagatge i treball dur que va fer possible aquesta transició, i pel que sé va ser sense sang, que no sempre passa a Europa. Per tant, és un mèrit afegit", ha destacat l'expert mundial.
La conferència inaugural ha anat a càrrec de l'expert Joan Massa, que ha analitzat l'evolució des de la primera assemblea representativa al país fins a l'actual Consell. La Comissió Internacional per a l’Estudi de la Història de les Assemblees Parlamentàries i Representatives compta amb uns 200 membres, una part dels quals han vingut al Principat.
"Des del 2003 s'havia començat a parlar de poder-lo fer a Andorra. Al final s'ha pogut organitzar aquí. Hi ha una participació d'unes sentanta persones i penso que per a algú interessat en el món de la història parlamentària, són molt interessants. Però formen part d'un corpus molt específic de coneixement", reconeix la síndica general, Roser Suñé. El Centre de Congressos de la capital seguirà acollint fins dijous aquest intercanvi de coneixements sobre el parlamentarisme i els seus orígens.
Informa: David Domingo
Imatges: A. Romagosa-J. Seabra