L'hostaleria reclama poder quedar-se treballadors que han fet una temporada, molt necessaris per a l'estiu
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Són molts els establiments d'hoteleria i restauració que aquests dies estan perdent personal que ha fet la primera temporada a l'hivern i que no pot accedir a la quota general ni enllaçar amb l'estiu, com es va permetre l'any passat. Reclamen al Govern canvis per poder fidelitzar els empleats que funcionen, sobretot pensant a tenir les plantilles cobertes per l'estiu.
Establiments hotelers i de restauració valoren positivament que el Govern hagi volgut flexibilitzar l'entrada a la quota general d'aquells temporers que han fet dues temporades, però ressalten que tenen una important dificultat a l'hora de voler fidelitzar i que també entrin en aquesta quota general aquells treballadors que només n'han treballat una. I és que els està costant poder reunir tots els requisits d'experiència laboral per poder optar a aquesta oportunitat.
El responsable de recursos humans de l'hotel Park Piolets, Sergi Carrero, explica que s'ha donat la situació de "trobar persones que només han fet una temporada que encara són més vàlides que les que n'han fet tres, però que no te les pots quedar perquè no es poden fer el permís d'estiu".
Precisament hi ha una àmplia preocupació a l'hora de poder comptar amb les plantilles suficientment cobertes de cara als mesos que venen. Així ho ressalta el també responsable de recursos humans de Barthe Gourmet: "Tenim por d'acabar omplint un restaurant amb un equip que no és suficient per atendre el servei".
L'hostaler Víctor Rodríguez explica que si bé fa trenta anys durant l'estiu només es treballava bé el mes d'agost, ara la temporada s'ha ampliat i és per això que ressalta que "demanem i volem que facin marxa enrere i que ens deixin quedar aquesta gent que la necessitem".
Ressalten que també és important tenir en compte que aquest gruix de treballadors també ha aconseguit una estabilitat econòmica i d'allotjament important que se'ls trenca.
Baptista planteja que "els requisits de tenir dos o quatre anys d'experiència no sempre és un argument per dir si aquesta persona és vàlida pel lloc de treball que està ocupant" i reivindiquem que cal replantejar aquest requisit. El restaurador Joao Vitor subratlla que "al final, els que tenim l'empresa i hem de pagar les cotitzacions som nosaltres i no m'agradaria tornar a començar de zero perquè les formacions també valen diners".
Els treballadors que no es poden quedar ja estan buscant opcions a fora, com ara Alemanya o Portugal. Baptista considera que s'està perdent talent i treballadors molt vàlids i "volem lluitar perquè aquesta gent es quedi".
Visita al raonador del ciutadà
Empresaris de l'hostaleria han traslladat aquest divendres al migdia al raonador del ciutadà el malestar per no poder quedar-se amb un volum important de treballadors que han fet la temporada d'hivern. En molts dels casos tant l'empresa com l'empleat volen donar continuïtat als contractes, però la legislació vigent preveu uns requisits que, per a molts, són difícils de complir.
Lamenten que ara s'exigeixin uns requisits que abans no es demanaven. Per la seva banda, el raonador s'ha compromès a traslladar la problemàtica al Govern per recollir una explicació al respecte.
Informa: Laura Cugat-Rosa Alberch
Imatges: Eric Escabias-Andreij Cristancho