L'Ibaya, amb estrella Michelin per quart any consecutiu
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Sortir a la guia Michelin suposa un orgull per al propietari i un valor afegit per al restaurant. A la darrera gala, celebrada a Múrcia, dos noms de locals amb segell andorrà es van fer sentir: un, per revalidar l'estrella el 2025, i l'altre, per aconseguir una recomanació.
Darrere l'estrella sempre hi ha un personatge: Jordi Grau porta des de 2011 al Restaurant Ibaya. Ha treballat a cuines cotitzades d'arreu del món, com a Eivissa i Hong Kong. La revalidació de l'estrella, que van aconseguir el 2022, ha estat una sorpresa agradable, però assegura que l'èxit només té una clau: feina constant, en tots els àmbits.
"No hem d'oblidar que al final Michelin és una marca de pneumàtics. Inicialment, i sempre, ha estat una guia de viatges. Se suposa que tenint una estrella val la pena desviar-te en el teu viatge per parar en aquest establiment, i òbviament es té en compte tot: la cuina, l'espai, l'entorn, el servei, el celler i tots els detalls."
Jordi Grau, xef executiu Sports Hotels
L'Ibaya és una experiència única. Situat en un dels hotels amb més confort del país, i amb unes parets íntegrament de vidre que deixen vistes espectaculars, tastar els seus menús comporta sentir la muntanya de prop, alhora que un va canviant de lloc.
"La gent no només ve a menjar, ve a viure l'experiència. S'ho passen superbé. Interactuen amb nosaltres. Hi ha un punt molt guapo a la cuina. Nosaltres fem un recorregut a partir del que nosaltres diem que són els nostres motors creatius: les estacions de l'any, els animals, els prats, la muntanya. Cuinem plenament el nostre entorn sent respectuosos."
Jordi Grau, xef executiu Sports Hotels
Per altra banda, el Beç, a dos minuts de Caldea, rodejat d'una fusió de fustes i amb fogons a la vista, va aconseguir no una estrella, però sí una recomanació a la guia, un fet que omple d'orgull els propietaris.
"Que una guia tan important com la Michelin, que es mou a escala internacional i porta tants anys d'història, es fixi en un restaurant d'un país tan petit, un restaurant que només porta dos anys, per a nosaltres és superimportant, és increïble això. I a part, la visibilitat que ens donarà, la quantitat de clients que ens aportarà..."
Rodrigo Martínez, xef i propietari del Restaurant Beç
Queda clar que la neu ja no és l'únic atractiu que té Andorra. Visitar el país i alhora gaudir d'experiències gastronòmiques de qualitat és un valor afegit tant per a turistes com per residents.
Informa: C. Vidal - A. Alacalá
Imatges: S. Linares - E. Mompel