La impressora 3D de l'hospital, clau en el tractament de 60 pacients
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La tecnologia 3D en el sector de la medicina va a l’alça. Des de fa un any, el Centre de Diagnòstic per la Imatge del SAAS utilitza una impressora 3D per planificar intervencions amb l'objectiu de fer uns tractaments personalitzats i minimitzar riscos. Ja s'ha utilitzat en els tractaments de 60 pacients.
La medicina personalitzada i un tractament adaptat cada vegada és més necessari. La impressió 3D ho facilita perquè creant models anatòmics és possible practicar l'operació del malalt abans que entri a quiròfan. Permet, per exemple, saber la relació d'un tumor amb altres òrgans ordinaris amb més claredat.
El cap de servei de Diagnòstic per la Imatge, Ángel Seara, ha fet referència a diversos estudis que demostren que "estalvia temps de quiròfan, sagnat del pacient, temps d'anestèsia, i redueix la possibilitat de complicacions i els costos".
Aquest primer any el laboratori 3D ha intervengut en el diagnòstic i tractament de 60 pacients. La majoria de casos han estat en base a la creació de models anatòmics en tres dimensions i per casos de l'àrea de traumatologia, seguit d’urologia.
També s’han atès pacients en l’àmbit de la cirurgia general i s’han creat dispositius funcionals personalitzats sobretot per pacients de l’àmbit vascular.
Aquesta eina també permet donar informació més detallada al pacient. Segons el metge especialista en urologia, Jorge Caffaratti, "és molt més fàcil explicar que té el pacient, quin tipus de cirurgia es farà i veure de forma gràfica què està passant".
Des del SAAS volen continuar creixent i adquirir una eina per a la reconstrucció en el futur. També esperen poder incorporar un enginyer biomèdic i una impressora addicional amb resines que permetrà fer millor les eines i guies quirúrgiques. Actualment, es treballa en el disseny de diversos dispositius per facilitar algunes tècniques.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Desirée Sala