Inquietud dels farmacèutics per les limitacions de compra de la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Neguit i decepció entre els farmacèutics per les limitacions de compra a països extracomunitaris que preveu l'acord d'associació amb la Unió Europea. Segons l'equip negociador, l'única opció seria intentar obrir el ventall de forma bilateral a través dels estats veïns, un marge que el sector veu molt reduït i ineficient.
Pèrdua d'autonomia i llibertat a l'hora d'adquirir certs productes de països de fora de la Unió Europea. Aquest és el principal problema que veuen els farmacèutics en la implantació de l'acord d'associació, la qüestió central de la darrera trobada entre l'equip negociador encapçalat per Landry Riba i una quarantena de professionals.
"Això és un problema bastant gros" lamenta Òscar Ramon "perquè molta gent s'hi guanya la vida. Estem negociant per intentar arreglar-ho, però sembla que només podrem negociar amb Espanya i França de forma bilateral." I fonts del sector es neguen a estar sota el paraigua d'Espanya i França. Per aquest motiu, tenen constància que des del Col·legi de Farmacèutics s'ha demanat que quedi palès per escrit que no hi haurà l'obligatorietat de treballar sota les directrius de les agències del medicament dels estats veïns.
I és que són diversos i importants els productes que quedarien restringits, molt més enllà de l'1% que diu el Govern. "Hi ha productes que només canviant la dosi ja no podrem importar i altres productes que potser no estan acceptats per la comunitat europea, però en altres països sí, aleshores perdríem la capacitat de donar un millor servei als nostres clients."
Per exemple, certes dosis de melatonina que venen dels Estats Units o altres productes provinents de Suïssa. Fins i tot, és conegut que metges espanyols deriven pacients amb patologies greus al Principat per adquirir determinats articles amb recepta mèdica guanyant molta més agilitat.
De moment, no hi ha una altra reunió a l'agenda, però el sector espera disposar dels detalls de l'acord en dos mesos.
Una afectació mínima
Des de d'Afers Europeus remarquen que el percentatge dels medicaments que es veuran afectats serà molt menor del que afirmen els farmacèutics. Destaquen que era un assumpte que no es podia negociar, però que el sector no es posarà en risc sever.
"Avui dia, les nostres farmàcies ofereixen determinats productes no compatibles amb el dret de la Unió. Quan hem mirat quin impacte suposen, a les importacions, aquests productes representen un 1% de les importacions actuals. Aquí pot haver-hi un canvi? Sí, però afecta aquest 1%. Això posa el sector en risc sever? No. Era una qüestió que es podia negociar? No".
Landry Riba, secretari d'Estat per a les Relacions amb la Unió Europea
Informa: Laura Cugat - Sílvia Mestre - Ariadna Guiu