Un jaciment del 2.200 aC, a la Ruta dels Orris

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Comencen les excavacions del primer dolmen del país, una estructura que data del 2.200 abans de Crist i que deu fer uns 13 metres de diàmetre. Fou descobert de forma fortuïta a través d'una fotografia aèria. El 2019 se'n va fer una primera prospecció que en va confirmar l'existència, però no ha estat fins aquest any que ha arrencat una expedició que s'allargarà fins a l'any vinent i que permetrà observar un nou jaciment prehistòric dins la ja existent Ruta dels Orris d'Encamp.

Soterrat sota les pedres, el primer dolmen descobert a Andorra, encara que no únic al Pirineu, podria fer 13 metres de diàmetre. Es tracta de la primera obra arquitectònica funerària prehistòrica del país. La cònsol major d'Encamp, Laura Mas, s'ha felicitat per la troballa. "Una gran notícia poder fer aquesta descoberta i iniciar els treballs de reconstrucció". Per la seva banda, l'arqueòleg que està al capdavant de l'operació, Josep Font, ha constatat que van veure que hi havia material per analitzar. "Un sepulcre megalític (un dolmen) amb el seu túmul, que està intacte. I molt poques vegades passa això. Vam fer proves de carboni 14 i data del 2.200 aC". I ha explicat que hi havia un assentament previ que data del 2.700 aC.

4.000 anys després, un grup d'arqueòlegs liderats per Font han començat els treballs d'excavació. Seran obres complicades, que requeriran maquinària pesada per retirar les grans pedres que cobreixen el dolmen. La despesa per a aquesta actuació és de 102 mil euros. S'inclouen dins la mateixa partida de restauració dels orris de la zona, que es remunta al 2014.

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, ha assegurat que la meteorologia és molt limitant i que, per això, s'ha de treballar per fases. En total, ha exposat que "després de tots aquests anys, el Comú i el Govern hi hem invertit 500 mil euros, la meitat cada un".  

El dolmen es troba dins la Ruta dels Orris, una ruta muntanyenca que permet veure 8 orris, 4 dels quals estan ara conservats i restaurats pels mateixos arqueòlegs i que entre juliol i agost van rebre més de 15 mil visitants. 

Informa: Caterina Vidal

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.