Josep Maria Pla recalca la gran dificultat dels polítics d'encarar polítiques d'habitatge a llarg termini
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'expresident de l'Institut Nacional de l'Habitatge assegura que el 2027, l'any en què acaben la majoria dels contractes d'arrendament, hi pot haver una gran pressió social. Per a Josep Maria Pla és difícil que la classe política prengui decisions a llarg termini i, per això, considera que fan falta organismes que mantinguin la independència.
Segons Pla, és urgent que en dos anys es trobin fórmules per accedir a un habitatge assequible i això passa per mesures valentes de la classe política. Ha afegit que aquesta té una gran limitació per actuar a anys vista.
"La persona que està en un càrrec i que té la tasca d'encarar aquestes situacions també té una contesa electoral futura a la qual s'ha de preparar i això genera una dificultat d'encarar problemes de mitjà i llarg termini".
Josep Maria Pla, expresident Institut Nacional de l'Habitatge
Per això hi ha d'haver organismes com l'Institut Nacional de l'Habitatge que puguin prendre decisions autònomes i independents. Creu que és molt positiu que el Govern hagi presentat un pla de xoc, tot i que no valora la idoneïtat de les mesures presentades.
"El que valorem molt positivament és que s'hagi encarat d'una manera global amb tres ministres i el cap de Govern. Tots directament lligats amb l'economia, la immigració i la situació global per conjuntament encarar la qüestió de l'habitatge. No només dels símptomes sinó dels motius".
Josep Maria Pla, expresident Institut Nacional de l'Habitatge
Ha afirmat que les solucions han de passar per la col·laboració publicoprivada. A més, ha reiterat que hi ha hagut altres bombolles immobiliàries com l'actual que han acabat esclatant.
Canvis en el pressupost
Pla també ha proposat que el pressupost de l'Institut Nacional de l'Habitatge no depengui del Govern sinó del Consell General. A més, considera que s'hauria d'allargar el mandat dels membres del comitè directiu dels 4 anys actuals als 6 o 7 i així "que estigui més deslligat del cicle electoral".
Informa: Pere Moliné