Josep Moles: testimoni històric de la construcció del santuari de Meritxell
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Moltes vegades els testimonis de grans moments històrics no han estat conscients que ho eren. Els parlem de Josep Moles Demunt, gràcies al qual l'Arxiu Nacional disposa d'una col·lecció de diapositives sobre la construcció del santuari de Meritxell. Ell era electricista però càmera en mà va fer moltes fotografies que es poden consultar en línia.
Les úniques obres que havíem vist fins ara al santuari de Meritxell eren les de rehabilitació però ara un curiós ens obre la porta a la seva construcció.
No només va fer la instal·lació elèctrica de Meritxell sinó que, a més, en les seves vistes al projecte d'arquitectura de Ricard Bofill, documentava l'avanç de l'obra amb la seva càmera.
Els treballs van començar un any després de l'incendi que va devastar la capella romànica i que serà testimoni del naixement del gran temple al llarg de tres anys, del 1973 al 1976.
Josep Moles va fer nombroses fotografies. Des dels fonaments, als primers pilars i la transformació de la pedra de la penya en murs i parets. De mica a mica el santuari comença a florir entre ciment: la nau central en forma de creu grega, les voltes que caracteritzen el temple, el claustre i el campanar que s'enfila.
Sota l'atenta mirada de la natura i dels curiosos del poble l'obra anava traçant camí cap al futur. 135 diapositives que ara es poden consultar en línia, testimonien la construcció d'una de les obres més emblemàtiques d'Andorra que va ser inaugurada amb gran expectació i abraçada per la comunitat religiosa, social i política.
Després de més de 40 anys, l'obra de Bofill, amb el títol de basílica menor, s'ha convertit en el temple més visitat.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA
Imatges cedides: Fons Josep Moles (Arxiu Nacional d'Andorra)