Jover demana al Consell enllestir l'accés a l'FMI abans del 17 d'octubre però el PS reclama una consulta popular
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'entrada d'Andorra a l'FMI ha centrat la compareixença del ministre Eric Jover a la comissió de Finances. Jover ha recordat que s'ha de votar una llei i el conveni abans del 17 d'octubre perquè Andorra pugui formar part de les circumscripcions de l'organisme i així tenir més veu. El PS, que ha lamentat la manca d'informació sobre la qüestió, no ha entrat a debatre la suma de les quotes però sí demana un referèndum per validar l'adhesió a un organisme que en cas d'haver-hi de recórrer implicaria una cessió de sobirania. Un fet que Jover puntualitza, diu que abans de recórrer als 444 milions, l'FMI permet altres vies de finançament que no impliquen cessió de sobirania.
La llei que ha de permetre l'adhesió al Fons Monetari Internacional i el conveni posterior que ha de ratificar el Consell General hauria de ser votada abans del 17 d'octubre si Andorra vol tenir més veu dins d'un organisme que s'organitza per circumscripcions. Andorra ha triat la que està liderada per Luxemburg i Bèlgica perquè segons el ministre de Finances vol donar més veu als petits estats.
Els socialdemòcrates, que han lamentat la manca d'informació que ha donat el Govern sobre aquesta adhesió, demanen que a banda de la llei també es faci una consulta popular sobre la idoneïtat d'entrar a formar part d'un organisme que en cas d'haver-hi de recórrer implicaria una cessió de sobirania. Fet que el ministre ha matisat dient que recórrer als fons que podria donar l'FMI hauria de ser en un cas molt extrem i que prèviament hi ha altres ajudes que no impliquen cap cessió de sobirania. Jover ha dit que formar part de l'organisme permet formació, prestigi davant les agències de ràting i permet tenir accés a un finançament de 43 milions que no implicaria cap cessió de sobirania. Cessió que sí existiria en cas de demanar més diners.
"Considerem que la decisió final l'ha de dur a terme el poble andorrà", ha insistit el conseller general socialdemòcrata Roger Padreny, qui adverteix que si l'FMI ha de prestar ajuda ho fa "a canvi d'imposicions en la política econòmica, fiscal i pressupostària del país que ha demanat l'ajuda". "Si mai el Govern ha de sol·licitar aquest ajut vol dir que estarem en una situació realment molt dolenta i on totes les altres portes de finançament s'han tancat", responia Jover, qui creu que "tenir aquesta xarxa de seguretat és una evidència i no cal passar per una consulta popular".
Jover també ha valorat que els socialdemòcrates hagin fet un pas enrere després d'haver acusat el Govern de mentir en les quotes. Fet que els socialdemòcrates han explicat per la manca d'informació. "Pel posicionament que ha tingut el Partit Socialdemòcrata, intueixo que el discurs de dir que el Govern mentia s'aguanta poc temps", els etxibava el ministre. "En el període que hi ha hagut des d'aquell dia que el cap del meu grup parlamentari va dur a terme les declaracions en funció de la presentació que vostès havien seguit fins al dia d'avui, l'únic que hem rebut ha sigut aquella presentació. Per tant, haguéssim esperat potser rebre més documentació i avui podríem tenir una posició més fonamentada", ha respost Padreny.
El projecte de llei d'adhesió s'entrarà a tràmit parlamentari aquest divendres amb caràcter d'urgència; el conveni, segons ha avançat Jover, ho farà a final de juliol.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Pere Besolí