Els joves comparteixen coneixements i idees en la 5a Trobada de científics
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El Centre de Congressos de la capital ha estat el punt de trobada aquest dimarts de joves científics, alumnes de diferents sistemes educatius, que han posat en pràctica els seus coneixements en un programa per fomentar la investigació des de l'educació.
Amb l'objectiu de fomentar el gust per la recerca i la creativitat científica un any més el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO han convocat la cinquena trobada de joves científics. Aquí se'ls demana que apliquin coneixements de laboratori a diverses solucions.
Héctor Mora, alumne del Lycée Comte de Foix, assegura que aquesta iniciativa "és molt útil perquè podem aplicar idees, punts de vista, compartir els nostres ideals i com pensem que podem ajudar la societat del futur".
"És una forma de mostrar què som capaços de fer amb aquesta edat", afegeix Rut Martí, del Col·legi María Moliner.
Entre els experiments trobem l'electròlisi per separar els àtoms de l’aigua i obtenir hidrogen per al transport verd; fer un rellotge solar adaptat a la trajectòria del l'astre al nostre país i obtenir un pigment molt útil per a la restauració, el verdigris. Aquesta darrera és la proposta que ha treballat Yiza Nova, de l'escola andorrana de segona ensenyança d'Encamp. Explica que l'han elaborat "a partir de l'oxidació de peces de coure". "Un retaule que té aquest pigment verdigris elaborat de manera tradicional és el de Sant Joan de Caselles", indica.
Aquí també han descobert la importància de dibuixar bé. És el cas de l'Alexandra Saraiva, del Col·legi Anna Maria Janer, que ha treballat en la documentació d'espècies.
Tots han après els uns dels altres, s'han emportat un diploma i 250 euros per escola, i és que els diners també són importants per seguir investigant.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Nil Forcada / Sergi Linares