L’edat de jubilació genera discrepàncies entre patronal i sindicats
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els empresaris no estan d´acord a establir l´edat de jubilació als 65 anys i els treballadors demanen garanties perquè les persones es jubilin amb pensions mínimes. Patronal i sindicats han valorat positivament la proposta de DA d'ampliar la baixa de maternitat i tots dos demanen més marge als Demòcrates per fer les seves aportacions.
Primeres reaccions a l´esborrany de la llei qualificada de relacions laborals; més positives per part de la patronal que per la banda dels sindicats.
Tant els uns com els altres han valorat positivament la fi del contracte verbal i l´ampliació de la baixa de maternitat a 5 mesos, tot i que els sindicats han recordat que en l'àmbit europeu ja van cap als sis mesos.
Pel que fa a la jubilació, suscita més debat. El membre de la Confederació Empresarial, Josep Manzano, defensa que ha de ser la CASS qui defineixi l'edat límit, tot i que està d´acord a fer un nou contracte laboral per a aquells treballadors que decideixin allargar la vida laboral. Manzano opina que "aquesta llei ha de durar 20 anys més, en què podem moure l'edat de jubilació". Per això planteja "per què fixar una edat si pot ser obsoleta al cap de poc temps".
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, pel seu cantó, demana garanties per poder-se jubilar als 65 anys "amb una pensió digna". Estan d'acord que, a partir d'aquí, "qui vulgui continuar treballant pugui fer-ho sempre que sigui voluntari".
Els sindicats també han criticat que el nou codi no elimini l´acomiadament lliure, el no causal, com han demanat reiteradament; per part de la CEA han reconegut que s´ha de ser més vigilant perquè no se´n faci un abús i han celebrat que es redueixin els dies de preavís.
La patronal també ha celebrat que finalment s´ofereixin mesures per les empreses amb problemes econòmics; els sindicats, però, s´han mostrat preocupats per l´aplicació. Ubach considera que "és una qüestió més complicada" i es pregunta"si es tenen en compte els revinguts o les adquisions fora i dins d'Andorra".
Finlament, tant els uns com els altres han demanat més temps als Demòcrates per fer les seves aportacions. La CEA ha recordat que ells han trigat 6 anys a presentar la reforma i esperen que el 2018 ja estigui en vigor. Els sindicats, pel seu cantó, demanaran assessorament internacional.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Vicente Bellot