La metgessa del SUM Anna Hernández relata l'horror dels refugiats sirians
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
"Experiència a Lesbos", sota aquest títol tres testimonis han ofert una xerrada per explicar en primera persona quina és la situació dels refugiats a Grècia i la lluita pels seus drets humans.
Com a refugiats, tots som iguals? Amb aquesta pregunta, en certa manera irònica, la metgessa del SUM Anna Hernández explicava la tasca de voluntària que va fer a Lesbos a principi d´any. Un viatge ple d´incerteses, però amb un objectiu clar: lluitar contra l´horror que viuen les famílies que fugen de la guerra i busquen refugi a Europa. Explica que des que va arribar a Lesbos "no vam parar de treballar, dormíem dos hores al dia i les imatges que vèiem eren aterridores".
Unes imatges que es plasmaven en un audiovisual i que s´han mostrat durant la xerrada, per sensibilitzar la gent del que està passant amb la crisi dels refugiats. Unes instantànies que també ha captat el fotoperiodista espanyol Santi Palacios, per mostrar que ens separen pocs quilòmetres d´aquest conflicte i per denunciar la passivitat de les institucions. Assegura que "aquesta crisi té una característica molt concreta que la diferencia d'altres: les tragèdies eren molt més fàcilment evitables"-
En tornar a casa, els voluntaris expressen un sentiment comú: repetir l´experiència per intentar aconseguir un món millor. Xerrades com aquesta, de testimonis directes de la crisi, són les que vol impulsar la plataforma conjunta d’acció humanitària de les ONG els pròxims mesos. La intenció és conscienciar la població del que passa als refugiats sirians que arriben a Europa.
En paral·lel, continuaran les accions solidàries, com ara l'enviament de 10.000 euros. Una aportació provinent dels fons propis de la plataforma, destinada a pal·liar les primeres necessitats de les persones que arriben de Síria. Generalment famílies que són ateses als camps habilitats per les ONG que treballen sobre el terreny. De moment la plataforma, amb Càritas, Creu Roja, Intermón Oxfam i Unicef, ja ha fet arribar 34.000 euros a la zona. A això caldrà afegir-hi, passat l'estiu, els diners recaptats per Andorra Telecom al 141.
Informa: Marc Guadilla Imatge: Jordi Seabra