La reforma laboral de DA proposa abaratir l’acomiadament improcedent o injustificat
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els empresaris hauran de pagar menys als treballadors si els acomiaden de manera improcedent o injustificada. Concretament, 14 dies menys, de 45 a 31. Aquesta és una de les propostes de la nova llei de relacions laborals. Per altra banda, limita les hores extraordinàries setmanals i en baixa la retribució.
Una de les preocupacions de sindicats i treballadors pel que fa el nou codi de relacions laborals era què faria Demòcrates per Andorra amb els acomiadaments.
Doncs bé, segons l'esborrany, DA ha decidit mantenir l'acomiadament lliure i injustificat amb el preavís d´un dia, en contra de les demandes dels sindicats i, a més, l'empresari haurà de pagar menys si acomiada d´aquesta manera el treballador. Concretament, 14 dies menys, de 45 a 31, reduint també les mensualitats, de 30 a 24.
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, afirma que "seria interessant que desaparegués l'acomiadament lliure i, a més a més, que el contracte laboral fos per escrit i controlat per l'administració".
Pel que fa a les hores extra, fins ara es retribuïen de la manera següent: les quatre primeres setmanals, com a mínim amb un 25% més del salari horari; les quatre següents, mínim el 50%, i les que passin de vuit hores, el 75%. Ara DA posa un màxim de 12 hores a la setmana i 426 hores any, i iguala el preu de totes al mínim del 35%.
Unes mesures que ni tan sols des de la patronal acaben de veure clares. El president de la Comissió de Recursos Humans i Relacions Laborals de la CEA, Josep manzano, té dubtes sobre l'aplicació de la retribució i també "pel global d'hores extres que es poden fer al cap de l'any i que s'hauria de limitar una mica més".
Encara amb les hores extraordinàries, el nou codi fa un apunt concret pel sector sanitari i sociosanitari, aclarint que la jornada com a conseqüència de les guàrdies d'atenció continuada, no té la consideració d'hores extra. També hi ha un altre apunt per al servei domèstic i de porteria. Els treballadors d'aquests sectors no tenen el dret de ser informats amb antelació de la modificació d'horaris.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Vicent Bellot/ Cristina Jubete