La vall del Madriu-Perafita-Claror, un tomb natural per la història
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els espais naturals expliquen molt bé la història d'Andorra. La vall del Madriu-Perafita-Claror n'és un bon exemple. Des del mesolític l'home l'ha ocupat en diferents períodes, sobretot en estacions de bonança i amb motiu de pastures. Algunes de les estructures que hi ha són fruit de l'acció de l'home, una qüestió que estudia l'arqueologia del paisatge.
L'evolució històrica de la vall del Madriu-Perafita-Claror s'explica a partir dels canvis climàtics i l'impacte antròpic que ha patit. Els primers registres que se'n tenen daten del mesolític. Evidències que s'han documentat a partir de les diverses campanyes d'inventari, sondejos arqueològics i paleoambientals, a partir de pol·len i minerals: "Estem parlant d'una zona de mitja i alta muntanya on les ocupacions són estacionals en general", ha indicat l'arqueòleg Abel Fortó.
L'acció de l'home ha deixat camps de pastura, murs, camins i bordes. En total més de 1.500 estructures, algunes d'elles amagades en la vegetació que ha guanyat terreny en els últims 100 anys. Aquest any es preveu treure a concurs el pla de conservació de la vall. Però sempre és bo tenir en compte algunes recomanacions com per exemple "no pujar-se als murs, ni emportar-se pedres ni acampar dins de les instal·lacions."
La xerrada que avui s'ha fet a la sala Àgora del comú d'Andorra la Vella es completarà amb una sortida a la vall el 28 de maig coindicint amb el Dia internacional de la biodiversitat.
Informa: Rosa Alberch Imatge: J.M. Garcia Locució: Anna Lladó