L'anàlisi: Comparativa de preus entre les diverses energies existents

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Octubre acostuma a ser el mes en què moltes comunitats de veïns engeguen la calefacció, però, de moment, la meteorologia acompanya. Molts edificis estan equipats amb calefacció elèctrica o de gasoil, dos fonts d'energia que no només ja han pujat de preu, sinó que encara ho poden fer més.

El doctor en enginyeria industrial, Jordi Llovera, explica que ja s'ha començat a notar un augment de demanda, ja que en dos mesos serà hivern i les llars necessiten energia per a la calefacció. El context energètic no dista de ser el millor. Amb la Guerra d'Ucraïna, s'ha tallat molt el subministrament de gas i de petroli. A més, l'OPEP, l'Organització de Països Productors de Petroli, ha anunciat que retallaran la producció de barrils diaris en diversos milers de litres. Així doncs, la combinació entre l'augment de la demanda i la disminució de l'oferta farà que els preus es disparin. 

Així i tot, aquesta pujada de preus ja s'ha començat a notar. Llovera ens ha fet una comparativa de com han augmentat els preus per escalfar-nos d'un any a un altre. Són preus per a un pis estàndard d'uns 70 metres quadrats on viu una família de tres amb consums molt moderats.

Comparativa de preus de calefacció 

De l'octubre de l'any passat a aquest, l'única que no s'ha mogut de preu és l'aigua termal, amb un preu que ronda els 7 cèntims. D'altres sí que han variat, com l'aerotèrmia, que frega els  0,6 cent/kwh, i la geotèrmia, que es troba en 3,52 cent/kwh.

El que més ha pujat és el gasoil, que de l'octubre de l'any passat a aquest any, s'està pagant un 61% més car (de 9,05 cent/kwh a 14,54 cent/kwh), i compte amb una de les renovables, la biomassa, perquè ha pujat un 14% (d'11,49 cent/kwh a 13,10 cent/kwh). El cas de la pujada de la biomassa és un efecte col·lateral de la pujada d'altres energies com el gasoil o l'electricitat. 

Quan costa ara escalfar un metre cúbic d'aigua fins a 60 graus? 

Si això es trasllada a l'aigua calenta, ara mateix ens trobem que escalfar un metre cúbic d'aigua ens costarà més o menys segons amb què l'escalfem. El que ens sortirà més car és fer-ho amb gasoil (8,45 euros), seguit de l'electricitat (7,69 euros)  i la biomassa o pèl·let (7,61 euros). Molt per sota hi trobem l'aigua termal (3,90 euros) i l'aerotèrmia (2,04 euros). La geotèrmia és la més barata de totes, per sota de l'euro, 34 cèntims. 

En aquest context, ja s'han anunciat una sèrie de mesures per a les empreses, però, què poden fer els particulars?

L'ideal seria viure en un pis de baix consum i aïllat. Tanmateix, hi ha accions que ens poden ajudar a reduir la factura. I Llovera ens n'esmenta algunes. "Abaixar un grau el termòstat i posar-nos una mica més de roba, ventilar al migdia i fer les dutxes més curtes. És important tenir una tarifa amb discriminació horària, és a dir, que a la nit és a meitat de preu i podem traslladar els consums que no són imprescindibles a aquestes hores. És el cas del rentaplats, la rentadora, el termo..."

És conegut que el 80% de l'energia que es consumeix al país ve de fora, tot i que es treballa per augmentar l'autonomia amb energies renovables com les xarxes de calor i grans apostes com el parc eòlic del Maià, que podria estar enllestit el 2025 i que la ministra Sílvia Calvó va anunciar que podria ampliar l'energia feta a Andorra fins al 33%. 

Informa: Rosa Alberch

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.