L'anàlisi: Els canvis que han de permetre la professionalització del cos dels agents de circulació
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest divendres la cònsol major d'Encamp presentava a la síndica general la nova proposició de llei dels agents de circulació. Un canvi que té com a principal objectiu la seva professionalització.
Els agents de circulació han estat menyspreats durant molt de temps. Aquesta és la reflexió del fins ara òrgan de coordinació dels Serveis de Circulació Comunal que ha volgut fer un gir de 180 graus i modificar la llei que regeix el cos, que datava del 2005 i havia quedat obsoleta. Una nova llei que afecta un gran nombre de persones perquè el cos de circulació compta amb un total de 225 agents.
Divendres, la cònsol major d'Encamp, en representació de tots els comuns, entregava a la síndica general la proposta de llei que es basa en tres grans objectius. El primer, professionalitzar el cos. És per això que se li dona la consideració de cos especial i, per tant, els agents no es podran dedicar a cap altra activitat professional. També se'ls vol donar més pes i funcions. El 80% de la seva feina és el trànsit, però els comuns volen comptar amb ells per altres tasques, com ara el control de l'ADN caní. El darrer objectiu, homogeneïtzar el cos. La idea és que tots els serveis funcionin de la mateixa manera, tinguin una organització similar i, fins i tot, arribin a tenir retribucions semblants. No pot ser que els complements, per exemple, a Andorra la Vella siguin més alts que a parròquies més petites. És per això que la finalitat és trobar un equilibri entre tots, tal com esmenta la cònsol major d'Encamp, Laura Mas.
Per assolir aquests objectius els principals canvis passen primer de tot per la creació del director, que estarà entre el cònsol i el cap del cos. Aquesta figura servirà de corretja entre les decisions polítiques i les tècniques i està pensada, sobretot, per a parròquies grans com Andorra la Vella o Escaldes-Engordany.
També se'ls permetrà actuar de paisà, això sí, en casos molt concrets, com per sancionar algú que no recull les femtes del gos o per aturar algun abocament il·legal.
Finalment, podran portar una càmera de videovigilància per seguretat. No obstant això, l'òrgan interparroquial està treballant en un reglament que asseguri el compliment de la llei de protecció de dades.
"És molt similar a la policia i, per tant, estaran determinats de quan s'han d'activar, quan s'han d'activar qui pot visualitzar qui pot descarregar i hi haurà tot el reglament que ja està redactat per justament que no hi hagi un mal ús d'aquestes imatges ni fins i tot la mateixa càmera de vigilància"
Laura Mas, Cònsol major d'Encamp
La creació d'un codi deontològic o l'enduriment de les sancions són altres de les mesures importants. Ara caldrà esperar que el Consell General l'accepti i la tiri endavant. La cònsol té clar que s'aprovarà abans de les eleccions, però cal tenir en compte que el temps és just i que el procediment és llarg.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: David Moreno