L'anàlisi: La natalitat es desploma i els experts recomanen treballar en les necessitats de futur
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El nombre de naixements continua baixant. El 2021 s'ha registrat la xifra més baixa dels últims 10 anys amb gairebé 300 naixements menys que el 2011. La taxa de fecunditat no arriba a l'u i l'edat mitjana en què es té el primer fill ha pujat fins als 33 anys.
La caiguda dels naixements ha situat Andorra en un dels països amb la taxa més baixa d'Europa al costat d'Alemanya i Itàlia. Si bé la població el 2021 s’ha incrementat respecte l'any anterior, aquesta tendència no es repeteix en el creixement natural.
Mentre el 2011 es registraven prop de 800 naixements, el 2021 han caigut en picat. N'hi hagut uns 500, que s'atribueixen a diversos factors socials i econòmics com l'endarreriment de la incorporació dels joves al mercat laboral o el trencament de l'estructura de família tradicional. També s'hi inclouen altres problemes com els de conciliació familiar i laboral, una perspectiva negativa de la conjuntura econòmica mundial i per últim, una manca de polítiques de suport a les famílies.
Un dels sectors de població que més ha caigut els últims 10 anys són els menors de 18 anys que han disminuït un 10%. El sociòleg del CRES, Vicente Zapata, explica que aquesta tendència continuarà. "Cada vegada tindrem més persones en edat adulta i majors de 65 anys i menys joves. Això provocarà que l'estructura poblacional serà molt diferent a l'actual."
La taxa de reemplaçament poblacional natural se situa al voltant de 2 fills per dona. A Andorra no arriba a l'u. La projecció dels experts és que aquesta taxa augmenti, tot i que el context generat per la guerra d'Ucraïna ho podria entorpir. Deixen clar que cal començar a treballar en les necessitats de futur. I l'objectiu de Zapata és atacar aquest aspecte. "El que seria bona idea és començar a adaptar i preparar el sistema de pensions, també fer el mateix amb el sistema sanitari i començar a pensar quines infraestructures i serveis faran falta per començar a crear-los i reformar-los".
En aquest context, no és cap secret que la immigració és una solució per pal·liar el dèficit demogràfic, però això fa anys que genera debat pel que fa a la multi i la interculturalitat.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Cristina Fidalgo