Landry Riba assegura que no es pot dissociar l'aspecte social de l'acord d'associació amb la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per al secretari d'Estat d'Afers Europeus no hi ha dubte: no es pot dissociar l'aspecte social de l'acord d'associació amb la Unió Europea. Això no vol dir però que s'hagi de modificar la legislació actual i considera que amb la prestació per desocupació involuntària de moment n'hi ha prou. En tot cas, aquesta matèria i també la lliure circulació de persones encara està en fase d'estudi. Les reunions de poble per explicar l'acord es tornaran a posar en marxa aquest mes.
No es pot plantejar un acord d'associació amb la Unió Europea i intentar excloure'n la dimensió social. Així de contundent ha estat el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, en el programa "La Rèplica" referint-se a la demanda que van fer en aquest sentit els agents econòmics.
Assenyala, però, que això no vol dir que s'hagi d'implantar un subsidi d'atur com el que té Espanya.
Landry Riba ha afirmat que "la primera opció de treball és mantenir la prestació per desocupació involuntària tal com la coneixem avui dia i inscriure-la als annexos de la UE que preveuen aquest tipus de prestaciolns. La legsilació europea perveu que aquest tipus de prestacions puguin existir".
Una altra de les qüestions que més preocupen de l'acord és la lliure circulació de persones. Riba és conscient que no podran mantenir la situació com està ara, però l'objectiu és buscar mecanismes per poder exercir algun control sobre els fluxos migratoris: "hem de buscar mecanismes que seran de compromís amb la UE que acabin tenint aquest efecte. Seran els mateixos que ara tenim? Seguramrent sí però amb canvis i adaptacions".
Intentar mantenir el monopoli en el sector energètic i les telecomunicacions és un altre dels objectius. Mentre que en matèria energètica hi ha precedents d'excepcions, en telecomunicacions, no, i per aquest motiu Riba ha destacat que cal argumentar molt bé per què Andorra l'ha de poder conservar. Pel que fa al calendari de treball, assegura que amb tots els canvis que s'han viscut a la Unió Europea és fa difícil fer-ne una previsió. Té clar que quan s'arribi al final hi haurà d'haver un referèndum i una posterior ratificació per part del Consell General. Riba descarta la possibilitat de no signar l'acord després d'anys de negociació.
Informa: Ester Pons