L'antiga Iugoslàvia vista per la professora Tamara Djemanovic

 L´ambaixada d'Espanya va acollir ahir una conferència titulada "Descomposició sagnant de l´exIugoslàvia: retorn a un país ja inexistent". Pronunciada per la sèrbia Tamara Djermanovic, professora de la Universitat Pompeu Fabra. L´acte va servir per explicar el passat comú, els encontres i desencontres, dels diversos pobles que conformaven l´antiga Iugoslàvia. Una història compartida que es va trencar de manera tràgica a final dels noranta amb l´horror de la guerra.

Un viatge de retorn al 2008 a les repúbliques de l´antiga Iugoslàvia va ser el fil conductor de la conferència que ahir va oferir a l´ambaixada d'Espanya Tamara Djermanovic, professora d´estètica i literatures eslaves de la Universitat Pompeu Fabra. Nascuda a Belgrad, d´on va marxar el 1991 per anar a viure a Barcelona, Djermanovic va tornar als Balcans per copsar què va haver-hi de real i què de fictici en la construcció de Iugoslàvia. Un estat que després de dècades de convivència entre ètnies i nacionalitats va viure l´horror de la guerra a principi dels 90.

Djermanovic pensa que "la descomposició sagnant de Iugoslàvia es podria haver evitat" perquè "la gent no estava a favor de la guerra".

Anys després de la fi de la guerra, Djermanovic creu que es poden refer els ponts de convivència que el conflicte bèl·lic va destruir. Ara bé, veu molt lluny un desig de refer l'antiga Iugoslàvia perquè tot i que "hi ha un desig de germanor", hi és "sempre que cadascú visqui a casa seva". En aquest sentit, s'estan establint llaços comercials i turístics.

Djermanovic també va reflexionar sobre la responsabilitat individual i compartida dels diferents pobles en el conflicte. En aquest sentit va fer autocrítica sobre el paper que el poble serbi va tenir durant el mandat de l'ex-president iugoslau Slobodan Milosevic.

Informa: Andrés González-Nandín    Imatge: Jordi Domingo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.