L'artista Jordi Casamajor troba a la Cerdanya una bomba de la Guerra Civil espanyola
L'artista andorrà Jordi Casamajor va trobar dissabte passat una bomba per esclatar a la Cerdanya, prop de la frontera. Una dotació de Tedax va "rescatar" l'artefacte, geolocalitzat per part del seu descobridor, i després de traslladar-lo a Barcelona el va fer esclatar.
Segurament l'artista i professor de l'Escola Andorrana Jordi Casamajor pararà una atenció diferent al seu entorn quan surti pel Pirineu a la recerca de gravats rupestres. De fet aquest era el seu objectiu dissabte passat, quan caminava per la Cerdanya, concretament pel terme municipal de Guils, quan a prop de Bolvir va ensopegar amb el que semblava ser una bomba.
Casamajor reconeix que va fer una cosa que no s'ha de fer mai: agafar-la i moure-la. Pel que ha sabut després podria tractar-se d'un projectil de morter que utilitzava l'exèrcit republicà durant la Guerra Civil Espanyola. Un cop la va tornar a lloc va avisar la Guàrdia Civil de Puigcerdà, que ni tans sols es va molestar a apropar-se al lloc de la trobada. Per a això tenen els protocols i, com que sospitaven que per la descripció i el pes podia estar per detonar, van avisar els especialistes en explosius de Barcelona, els Tedax.
Aquests immediatament es van traslladar al punt assenyalat per la geolocalització de Casamajor. Com que quan van arribar ja era fosc, van recuperar l'objecte i el van traslladar a la capital catalana, on finalment el van fer esclatar de manera controlada.
Segons explica Casamajor, els agents no es van arriscar a abandonar novament la bomba i esperar a tornar de dia per detonar-la; aquest és pel que sembla el procediment habitual, ja que és impossible desactivar un explosiu tant deteriorat al cap de 80 anys i és més segur provocar-ne l'explosió.
Pel que ha explicat, podria ser un explosiu abandonat pels republicans quan l'exèrcit espanyol fugia dispers per aquesta part del Pirineu. Durant el 2018 a Catalunya es van trobar i neutralitzar 25 artefactes o armes d'aquest període bèl·lic, i des de l'any 1985 més de 35.000.
Informa: Sílvia Mestre
Imatge cedida: Jordi Casamajor