L'Arxiu Nacional recupera fotografies inèdites del període de la guerra civil espanyola a Andorra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L´Arxiu Nacional ha adquirit un paquet de 144 plaques de vidre en què s´ha trobat material gràfic inèdit, com ara l´exhibició d´un mort en un moment històric: la trobada a la frontera del riu Runer entre les tropes de Franco i els gendarmes.

Som el 6 de febrer del 1939, un moment històric en què les tropes franquistes encapçalades pel comandant Aguirre i una secció de requetès van trobar-se amb el coronel Baulard a la frontera hispanoandorrana per demanar-li la retirada dels gendarmes d´Andorra. La intenció de Franco era annexionar Andorra a Espanya.

Aquestes fotografies són inèdites i de gran valor ja que el període d´entreguerres està poc documentat a Andorra. El conjunt de 144 vidres que ha rebut l´Arxiu Nacional prové d´una llibreria de Barcelona i es creu que l´autor podria tenir amb vincles amb Andorra i que va fer aquestes fotografies entre 1933 i 1939. Isidre Escorihuela, responsable dels fons fotogràfics de l´Arxiu Nacional d'Andorra, explica que estan rere la pista de l'autor de les fotografies.

La resta d´imatges que hi ha en aquesta troballa pertany a excursions, esquí, temes etnogràfics, com la matança del porc, enterraments i processons.

Informa: Rosa Alberch       Imatges: Crtisina Jubete

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.