Le Pen guanya la primera volta a les eleccions legislatives franceses

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El partit de Le Pen guanya amb una àmplia diferència a Andorra. Gairebé el 38% dels residents francesos han votat la candidata d'extrema dreta, Johana Maurel.

Unes 2.700 persones tenien dret de vot, però només 463 l'han exercit. D'aquestes, 173 han escollit Reagrupament Nacional, el partit liderat per Marine Le Pen, que ha guanyat la primera volta de les legislatives franceses a tot França. La política s'ha felicitat pels resultats. 

"Els francesos han demostrat en una votació inequívoca la seva voluntat de passar pàgina després de set anys de poder despectiu i corrosiu. Agraïm molt cordialment als electors, i donem la benvinguda a aquest resultat de la primera etapa d'alternança com una mostra de confiança que ens honra i que ens obliga."

Marine Le Pen, líder de Reagrupament Nacional

Aquest diumenge, 7 de juliol, tindrà lloc la segona ronda decisiva, amb només dos candidats: Reagrupament Nacional i l'agrupació de partits d'esquerra Front Popular. El partit del president ha quedat tercer. El líder del front Popular ha demanat als francesos escollir entre desigualtat o bé comú.

"Aquella de les desigualtats socials, de les diferències de religió, de color de pell, d'origen social i geogràfic, o s'unirà en un sol poble, es consagrarà a l'ajuda mútua, al bé comú, sense condicions."

Jean-Luc Mélenchon, líder del Front Popular

Segons els vots emesos a l'ambaixada, la segona posició ha estat per a l'aspirant a la reelecció, Stéphane Vojetta, amb un 26% dels vots, mentre que el tercer lloc ha estat per al candidat del Nou Front Popular, Maxime da Silva, que s'ha fet amb el 20% de les paperetes.

Els resultats obtinguts a Andorra s'han de sumar als d'altres països que formen part de la cinquena circumscripció dels residents francesos a l'exterior, com Espanya, Portugal i Mònaco. 

Informa: Esther Jover

Imatges: Eric Escabias

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.