L'economista Pierre Defraigne defensa una identitat pròpia per Europa per evitar un conflicte mundial
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Europa ha de trobar una identitat pròpia per evitar un conflicte mundial. És una de les reflexions que avui ha esgrimit l´economista Pierre Defraigne a la Universitat d´Estiu. La crisi pot ser una amenaça per a la supervivència de l´autonomia del vell continent. Mentrestant milions de persones que res hi entenen de termes macroeconòmics ja han interpretat la crisi a la seva manera amb canvis de comportament, un prou conegut: els fills que tornen a casa els pares.
Quin ha de ser el lloc d´Europa en relació amb els Estats Units i la Xina que ara mateix es disputen l´hegemonia del món. Des de la Fundació Madariaga del Collège d'Europe es té clar: la unió fa la força i el món seria millor amb una entesa a diverses bandes. Amb tot Europa diu que haurà d´escollir entre l´esquizofrènia que li han produït les relacions transatlàntiques o guanyar identitat, per una senzilla raó.
Mentre els estats parlen de mesures econòmiques i els experts fan les seves prediccions, al carrer la crisi es viu d´una altra manera. És la visió antropològica del problema. Aquella que explica com han canviat els relacions entre pares i fills que ja en edat adulta tornen a casa perquè no tenen un altre sostre i per poder gaudir de la pensió parental.
La crisi ha deixat sense valor social molta gent dins la franja de 25 a 35 anys, ha canviat les maneres de provisió de béns i serveis amb models que prenen froça, com la moneda social o els horts urbans. I, de moment, al carrer es perd la fe en l´economia tal com ens l´havien explicat.
Demà la Universitat d´Estiu continua amb una conferència sobre la relació entre Andorra i la Unió Europea i d'aquesta amb els països de l'Europa central i oriental.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Meri Bellosta