Les deixalleries alerten dels robatoris de coure, que dificulten el reciclatge
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El coure és un dels materials més preuats, i les deixalleries ja han començat a notar-ne les conseqüències. Les minideixalleries situades al centre de les parròquies i obertes al públic són l'objectiu principal de grups organitzats, que intenten agafar el coure que troben en els electrodomèstics i aparells electrònics abans que passi el camió de recollida.
Darrerament, les deixalleries han alertat que molts dels electrodomèstics o aparells electrònics hi arriben completament destrossats.
"Per treure una mica de coure desfan un televisor, trenquen el vidre i la pantalla, o també trenquen el motor", explica el responsable de la deixalleria d'Escaldes-Engordany, Carles Ordóéz, qui afegeix que llavors "ja no serveix com a material de reciclatge".
Durant alguns moments del dia, les minideixalleries compten amb un operari que s'encarrega de controlar i classificar tot el que la gent hi deixa. Per això, qui roba coure ho fa en moments que no hi ha cap operari.
A més, segons explica la gerent de CETRASA, Cristina Rico, la situació podria arribar a encarir l'activitat del centre de tractament de residus, perquè hi ha parts que són "valoritzables" i d'altres que tenen un cost de tractament. Unes es compensen amb les altres, però de moment no s'ha notat gaire perquè no s'ha arribat a un gran nombre de robatoris.
Una problemàtica que, lluny de causar importants pèrdues econòmiques i malbaratament d'infraestructures, com passa a països com Espanya, genera un gran problema per a les deixalleries que volen reciclar aquests aparells i un augment en el cost del tractament de residus.
Informa: Hèctor Romance Imatges: Robert Querol