Les donacions de sang de cordó umbilical creixen per tercer any consecutiu

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les donacions de sang de cordó umbilical continuen augmentant. Gairebé la totalitat de les dones embarassades són informades del programa Concòrdia i la majoria són receptives a aquesta acció altruista. L´any passat es van recollir 261 unitats de sang de cordó umbilical i 158 es van enviar a Espanya. Finalment 31 de màxima qualitat van ser processats i incorporats al Banc de Teixits de Catalunya per ser utilitzats.

Creixen per tercer any consecutiu les donacions de sang de cordó umbilical. L´any passat van entrar al Banc de Teixits de Catalunya 158 cordons umbilicals provinents d´Andorra, 31 dels quals es van processat, els de més qualitat. Les xifres d´adhesió entre les embarassades són molt altes així com la qualitat de les mostres.La tècnica del ministeri de Salut, Cristina Vilanova, indica que "hi ha hagut 263 cordons recollir sobre uns 600 parts". Una xifra que considera "molt bona". A més, destaca "un interès creixent en les dones per donar".

El primer contacte amb el programa Concòrdia per part de les embarassades es fa a les consultes dels ginecòlegs i de les llevadores d'atenció primària. La informació es dona entre la setmana 15 i 20 d'embaràs. Les mostres es recull en el part, sigui per cesària o natural. La llevadora Cristina Pérez explica que "és una donació altruïsta, només ho fas per ajudar". "És una donació anònima però pot ajudar molta gent, no només per transplantaments, sinó també per estudis que millorin la salut de molts pacients, ja que no deixen de ser cèl·lules mare".

Des del 2012 només s'han introduït als protocols petits canvis per millorar la recollida i el tractament de les mostres, per exemple els caps de setmana. El Banc de Teixits de Catalunya disposa actualment de de 10.000 unitats de sang de cordó umbilical.

Informa: Ana Alamán Imatge: X.Fajardo/C.Jubete

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.