Les investigacions per blanqueig de diners creixen un 60%

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les investigacions per blanqueig de capitals són el motiu de gran part de les comissions rogatòries a Andorra. El país rep en total 200 peticions l´any i en genera un nombre similar. El fiscal general creu que no hi ha cessions de sobirania en aquest aspecte. Alfons Alberca afirma que tampoc hi ha zones d'impunitat.

Durant l'any judicial passat es van instruir 56 causes per blanqueig de diners, un 60% més que l'exercici anterior. El blanqueig de capital és el delicte amb més repercussió internacional i el motiu que genera gran part de les comissions rogatòries que emet la justícia andorrana. A l'any Andorra rep 200 peticions de col·laboració internacional i en demana un nombre similar o major.

El fiscal general recorda que el país ha creat lleis que afavoreixen la cooperació internacional i per tant no creu que hi hagi una cessió de sobirania. Indica que "en el 99% dels casos, el delicte del qual prové el blanqueig de capitals té origen a l'estranger" i, per tant, "no hi ha cap cessió de sobirania". Es pregunta "quina cessió hi ha en obtenir informació de tercers països per a les nostres investigacions".

Pel que fa a la persecució d'aquest de delicte a Andorra, Alfons Alberca afirma que "no hi ha zones d´impunitat" en cap sector, sigui social econòmic, financer o polític. "Si hi ha infraccions penals, s'investiguen", assegura.

Afirma que aquesta situació és conseqüència de l´evolució de la justícia, que ha posat els mitjans i creat estructures necessàries, com ara l´especialització de les batllies. Assegura que aquest fet va més enllà del cas BPA.

Informa: Ana Alamán

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.