L'escriptor Lluís Carbonell reivindica el paper del canonge de la Seu Pau Claris en la consciència catalana
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aquest dimarts s´ha presentat el llibre "Damià el cartoixà i la guerra dels segadors" a la llibreria La Puça, un llibre que posa en relleu la vida d´un canonge de la Seu d´Urgell, Pau Claris, anomenat el precursor de la consciència catalana.
"Damià el cartoixà i la guerra dels segadors" és un llibre que parla d'història, que explica la guerra dels segadors i posa en relleu la figura d´un dels precursors a vegades poc anomenats de la consciència catalana, el canonge de la Seu d´Urgell, Pau Claris. L'autor és Lluís Carbonell, que explica que "els bisbes i abads eren imposats des de Madrid i tots volien imposar el castellà" i Pau Claris va aconseguir evitar-ho. "Va ser el primer que va constituir la primera república catalana, que només va durar una setmana, al mes següent va morir", diu.
Era el 7 de juny del 1640 quan en un clima d´insurrecció social esclata una revolta provocada per la presència dels terços castellans allotjats a Catalunya. Aquell episodi suposaria la ruptura entre Catalunya i la monarquia hispana. Es va buscar suport a França i el Principat català es va convertir en un camp de batalla. Carbonell indica que ha camuflat un llibre d'història en una novel·la, que es viu a través d´una família.
Prop de 500 pàgines que tindran continuació en un llibre que parlarà de la revolta dels angelets i de les barretines per arribar al llindar del 1714 quan les tropes borbòniques van entrar a la ciutat de Barcelona, en el final de la Guerra de Successió.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Marc Oferil Locució: Joan López