El secret de l'escudella de la Massana
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per sant Antoni ha tingut lloc arreu del Principat l'elaboració de les tradicionals escudelles. A la Massana la cita que coincideix amb la diada del patró s'acompanya dels encants. Asseguren que el secret de la seva escudella és que, a diferència d'altres parròquies, couen els ingredients per separat.
25 gallines, 25 quilos de patates, 15 d'arròs i 10 de fideus. Aquests són alguns dels ingredents que s'han utilitzat enguany per elaborar l'escudella de sant Antoni a la Massana. Ha fet fred, però tot i això, centenars de persones han fet cua per poder tastar-la. Asseguren que el secret és que a diferència d'altres parròquies, a la Massana couen els ingredients per separat.
El cuiner Josep Maria Troguet explica que “és un tipus diferent d’escudella desgreixada”. Diu que “potser no té el valor cultural de les altres escudelles que posen tots els ingredients dins l’olla” però afegeix que fan “una cosa més refinada”. El pas previ és “portar la matèria primera a restaurants i hotelers que col•laboren i confeccionen els caldos”.
A més, i per no servir les racions fredes, l'elaboren a mesura que es va servint.
Una escudella popular, amb la col·laboració del comú i que compta amb un xef que s'encarrega de cada una de les olles. Abans de servir-la han tingut lloc els encants. L'origen d'aquesta subhasta es remunta a quan les famílies elaboraven embotits casolans i el recapte es feia casa per casa. En l'actualitat es manté la tradició, però són els comerços i alguns particulars els que fan les donacions. En aquesta edició s'ha recollit un miler d'euros.
Informa: Ariadna Comas
Imatge: Marta Paixà
Locució: Ana Alamán