L'estudi sobre la infància en perill recomana augmentar l'edat del matrimoni als 18 anys
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Augmentar l’edat del matrimoni als 18 anys. Aquesta és una de les recomanacions de l’autora de l’estudi “Infància en perill a Andorra”, qui considera que actualment no té sentit que els menors es puguin casar als 16 anys o, fins i tot, als 14. La Fundació Julià Reig té previst centrar el proper estudi en les mares solteres, que actualment s’estan trobant amb més problemes econòmics.
L’estudi "Infància en perill a Andorra"·de la Fundació Julià Reig analitza tot tipus de problemàtiques que afecten els nens de 0 a 10 anys i proposa possibles solucions.
En l’àmbit legislatiu, una d’elles és canviar l’edat del matrimoni al país. L’autora de l’estudi, Magda Mata, ha explicat al programa “Ara i Aquí” que mantenir l’edat als 16 anys actualment no té sentit. "Això fa anys podia ser legítim perquè no hi hagués mares solteres, que estava molt mal vist socialment i culturalment, però les recomanacions internacionals parlen de 17 anys", diu Mata.
L’estudi també denuncia problemàtiques en l’àmbit sanitari. Per exemple, la CASS no té un recurs específic perquè els pares puguin fer front a la llarga malaltia o llarga hospitalització d’un infant. Molts pares acaben agafant una baixa de llarga malaltia per no perdre la feina. Mata proposa implementar un "permís no retribuït" per a aquests casos.
Finalment, les famílies monoparentals són les que segueixen tenint més problemes econòmics. El 64% dels nens de 0 a 3 anys no van a les escoles bressol, tot i que hi ha places, i un dels motius és el cost. Analitzar la situació d’aquestes famílies és un dels propers objectius de la Fundació Julià Reig. "Hi ha moltes línies que ens poden portar a pensar que si ara hem parlat dels nens, la situació de les mares potser és un treball a fer, si t'hi fixes anem estirant el fil a mesura que anem trobant possibilitats", ha insistit la directora, Maria Martí.
La Fundació Julià Reig també ha denunciat que els tècnics d’infància tenen certes mancances d’eines per prendre decisions. S’espera que la Llei de la infància faciliti i millori la seva feina.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Robert Querol
La psicòloga Magda Mata i la directora de la Fundació Julià Reig, Maria Martí, exposen l'estudi sobre la infància en perill a l'Ara i Aquí: