L'estudi sobre l'abstenció apunta la crisi econòmica, els canvis de partits i la influència mediàtica

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La crisi econòmica, els canvis en els partits polítics, la influència dels mitjans espanyols amb els casos de corrupció i la visió del sistema polític andorrà com a "intercanvi de favors". Aquestes són algunes de les causes que apunta l´estudi del CRES sobre el creixement de l´abstenció al país, i que va ser encomanat pel Consell General, que s´ha compromès a estudiar les propostes.

L´abstenció en les eleccions ha crescut exponencialment. Fins al 2009 la participació era molt alta, amb el 80%, a partir d´aquell any, però, comença a minvar, fins arribar al 66% les eleccions del 2015.

Per conèixer el perquè d´aquest increment el Consell General va encarregar un estudi al CRES. Algunes de les causes són semblants a les dels estats veïns, però també hi ha particularitats andorranes, com la visió d´una part de la població pel que fa al funcionament del sistema polític com a sistema d´intercanvi de favors. Les causes són, segons el director del CRES, Joan Micó, "la crisi econòmica barrejada amb canvis del sistema de partits molt grans" i "afegit a aquest discurs que hi ha, que has sentit o sents cada dia als mitjans de comunicació".

El perfil de l'abstencionisme que més creix és el d'home, de 26 a 35 anys i treballador del sector secundari. És a dir, sovint que treballa els caps de setmana i que considera que no ha tingut les mateixes oportunitats que altres, i sovint es mostra desencantat.

L'estudi fa diverses propostes, com depurar el cens, fomentar les eleccions per correu de les persones que viuen fora o treballar per canviar l'imaginari sobre el sistema polític. El Consell General s'ha compromès a estudiar les propostes. "Ho farem arribar als partits polítics perquè les pròximes eleccions intentem millorar allò que no fem prou bé. Fer arribar la informació, els partits polítics, que els que no viuen a Andorra puguin tenir aquesta informació i el temps suficient per poder votar per correu...", proposa la subsíndica general, Mònica Bonell.

Pel que fa a l'evolució de l'abstenció, el director del CRES creu disminuirà de cara a les eleccions vinents, entre altres, pel context de millora econòmica i perquè ja estan més consolidades les noves opcions polítiques.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatatges: Anna Ginestà

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.