L'èxit dels drons obre el debat sobre la privadesa i l'ús de llicències
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Mica en mica ens anem acostumant a veure imatges aèries d'esdeveniments, sobretot esportius, gravades amb l'ajuda d'un dron. Aquests artefactes voladors cada dia es venen més, fins al punt, que els comerços d'electrònica ja preveuen que els drons seran els productes estrella del Nadal. Caldrà regular, però, futurs conflictes que poden sorgir, com la seguretat o la invasió de la intimitat.
Gravar com fins ara no ho podíem fer. Aquest és el principal atractiu que ofereixen els drons, un dels aparells electrònics que més s'han popularitzat en els darrers anys i que ja compta amb un bon nombre de seguidors. Comerciants com Sanju Jetwani asseguren que la seva venda està tenint "un creixement considerable", tant per ús domèstic com professional. Luis Lima, també comerciant d'electrònica, avança que "serà el producte estrella del Nadal" per la demanda que estan tenint. "Fa un o dos anys que la gent regala innovació", afirma Ricardo Ferrera.
Ja sigui per gravacions amateurs o professionals, els comerços ofereixen una gran varietat de drons en funció de les prestacions desitjades. Lima explica que el model més modest "dóna una autonomia de vuit o deu minuts" i no porta càmera. Mentre que "els models més professionals tenen una autonomia de 25 a trenta minuts de vol i es poden programar amb gps per poder controlar només la càmera". Jetwani xifra en "500 euros" el preu d'un dron professional.
La manca d'una normativa especifica al país comença a generar dubtes i incerteses entre els diferents establiments que els comercialitzen. Ferrera afirma que a Andorra i a Espanya no fan falta llicències mentre que a altres països ja se n'ha regulat el seu ús. Jetwani alerta que "no es poden fer volar en una ciutat perquè és bastant perillós". En la mateixa línia es pronuncia Luis Lima, que creu que "la gent ha de tenir cura del què fa", sobretot pel que fa a la privacitat.
Els drons ja són una realitat, ara és moment de veure si són capaços de fer-se un lloc entre càmeres, smartphones i tauletes.
Informa/imatge: Borja Nolla