L'IAE presenta un web per informar sobre terratrèmols
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra disposa d'una nova eina, molt útil, en l'àmbit de la sismologia i els terratrèmols. L'Institut d'Estudis Andorrans ha presentat la sismoweb. Un portal divulgatiu que ha de servir per informar la població de l'activitat sísmica al país, esvair dubtes respecte dels terratrèmols i donar consells preventius a la població en cas d'un espisodi sísmic d'importància. Un fet que, tot i no ser probable, és possible que succeeixi a Andorra perquè ja ha passat abans.
Andorra és un territori amb una sismicitat moderada. Però, si es repeteix un episodi com el del 1427, es podria donar el cas que patíssim un terratrèmol de consideració, d'intensitat 7 o 8. Per això és important la nova sismoweb (www.sismoweb.ad) i el treball que, des de la unitat del medi físic del CENMA, ja fa anys que es du a terme. Una feina que apareix al nou portal que aporta informació sobre l'activitat sísmica a Andorra, en el passat i en temps real.
El seguiment d'aquesta activitat ja té una traducció real en el protocol que l'entitat va signar amb protecció civil. I és que, en cas d'un terratrèmol important, caldria prendre mesures. Segons ha explicat el cap d'unitat de Medi Físic del CENMA, Pere Esteban, "si hi ha un terratrèmol rellevant, utilitzant aquesta xarxa sísmica es genera una cadena per informar a la població". En cas d'una crisi sísmica, la invertigadora del CENMA, Natàlia Gallego, argumenta que es pot avisar a la població, ja que "es fa el seguiment des que es comencen a produir terratrèmols petits, fins al terratrèmol més gra i les rèpliques posteriors".
Tot i el control de registre que ara es té de l'activitat sísmica a Andorra, a diferència d'altres fenòmens naturals, els terratrèmols no es poden predir. La millor manera d'evitar riscos i mals majors és seguint els consells que apareixen al sismoweb, que vol ser una eina educativa també en cas d'emergència.
Informa: Jordi Cama Imatge: Sergi Pla