Limitar l'accés a les pantalles fins als 16 anys
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Alguns experts en salut mental ho tenen clar: cal evitar l'accés a les noves tecnologies, com a mínim, fins als 16 anys. Creuen que és urgent posar límits contundents al veure que el consum abusiu agreuja moltes problemàtiques, les conductes suïcides i un aïllament social que afecta directament el neurodesenvolupament.
Els problemes de salut mental entre infants i adolescents cada vegada són més greus i complexes, uns diagnòstics estretament lligats a l'abús de les pantalles. Com podem redreçar aquesta situació?
La responsable clínica de Salut Mental infantojuvenil del SAAS, Maria Giró, assegura que l'única manera passa per aturar l'accés en edats primerenques.
"Jo soc radical: prohibir. Tenim prou evidència per veure que hi ha un efecte i que hem de protegir als nostres fills. Aleshores els hem de prohibir accedir a continguts no adequats per la seva edat, com ara videojocs violents. Els hem de protegir"
Maria Giró, responsable clínica de Salut Mental infantojuvenil del SAAS
Per la seva banda, el psicòleg especialista en la prevenció del suïcidi de l'hospital Sant Joan de Déu, Francisco Villar, explica que han de ser els joves els que es comprin el seu primer mòbil. "El millor regal en termes de qualitat de vida que podem fer als nostres joves és que ells es comprin el seu primer dispositiu".
I aquest consell posa els 16 anys com a frontera a l'hora de tenir, per exemple, el primer mòbil. Villar exposa que per sota d'aquesta edat "de cap manera". I afegeix que "això és innegociable perquè, a més, sabem que el pic de la conducta suïcida es troba entre els 14 i els 15 anys. Són etapes molt dures de la vida en les que no necessiten estar exposats als grups pro-suïcidi i altres tipus de continguts similars. El que necessiten és aprendre a relacionar-se en persona, és el moment per aprendre a fer-ho".
I l'ús incontrolat i excessiu de les pantalles provoca tot el contrari: aïllament i manca d'habilitats socials, pressió i frustració en comparar-nos amb estereotips i figures sexualitzades i, tal com apuntava el psicòleg, un malestar que deriva en un augment de les conductes suïcides.
Controlar l'accés a certs continguts sembla que no és suficient i és per això que els experts reiteren que convé tallar directament el seu ús.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Nil Forcada