L'impost de successions a Espanya preocupa els andorrans

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Viure a Andorra i heretar a Espanya pot sortir molt car. El fet de no poder beneficiar-se de les bonificacions ni reduccions de l´impost de successions quan es tracta d´un país tercer és un dels temes que més preocupa i una de les consultes que més reben actualment els assessors fiscals.

Preocupació entre els residents espanyols a Andorra i els andorrans amb patrimoni a Espanya per l´impost de successions. Les consultes als assessors fiscals dels dos països sobre les herències han anat en augment.

A Andorra no hi ha impost de successions, sempre que el patrimoni que s´hereta estigui al país. El problema arriba quan aquests béns estan a Espanya, ja que aquesta no aplica cap bonificació ni reducció amb països tercers, i per tant, obliga a pagar l´impost estatal, que pot arribar al 34%.

Des de la reforma fiscal del 2014, Espanya va eliminar la discriminació per als residents que vivien als països de la Unió Europea i l´Espai Econòmic Europeu, obligada per una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però manté el tracte diferencial amb Andorra.

Els fiscalistes andorrans esperen, doncs, que l´acostament a Europa pugui solucionar aquest problema.

L´advocat espanyol especialista en fiscalitat, Esaú Alarcón, ha explicat que la discriminació amb els països tercers ja està denunciada a Europa i esperen rebre aviat una sentència favorable.

Segons Alarcón, el fet que les bonificacions amb un país tercer no s´apliquin va en contra de la lliure circulació de capitals, l´única llibertat que també s´aplica als països tercers amb els acords monetaris. A més, en el cas d´Andorra ha subratllat que cal tenir en compte que, a més, Espanya ha signat un CDI.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Xavi Fajardo

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.