Les línies mestres de l'acord amb la UE, definides abans de final d'any

Les grans línies polítiques de l'acord d'associació haurien de quedar tancades al desembre. La resta, això no vol dir que no hi hagi punts importants, no es firmaran fins al maig. El cap de Govern espera iniciar aviat els contactes amb el Banc Central francès. 

Als darrers contactes s'ha aconseguit avançar en serveis financers i telecomunicacions, segons ha dit Espot durant la reunió del pacte d'estat d'aquest matí. Pel que fa al primer àmbit, dimecres es va rebre l'esborrany del darrer protocol, que com a novetat no tanca la porta que el BCE sigui prestador d'última instància per al sistema financer andorrà, possibilitat que inicialment no es contemplava. En aquest sentit, resta oberta l'opció del Banc Central francès, que el Govern vol començar a negociar al mes aviat possible.


"L'ideal seria poder començar aquestes negociacions abans fins i tot que nosaltres signem l'acord d'associació. Després ja veurem quina és l'evolució dels fets i quines garanties tenim. Potser no hi haurà un inici formal, però tindrem unes garanties suficients, ja ho veurem".

Xavier Espot, cap de Govern

En la darrera versió del protocol sobre finances, s'estableix que el sistema financer andorrà disposarà de 15 anys per adaptar-se a la legislació comunitària. Quant a les telecomunicacions, cal definir si la transitòria podria ser de set anys, tot i que el model actual està garantit com a mínim per sis. En quatre exercicis s'haurà de calcular l'aplicació de noves tarifes d'itinerància.

Segons Espot, el desenvolupament del calendari sobre les negociacions segueix el calendari previst i algunes qüestions estan enllestides, com per exemple la referent a la lliure circulació de persones.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Sergi Linares

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.