La llei de recerca i innovació biomèdica, un escrit més ètic i tècnic que polític
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La llei de recerca i innovació biomèdica és fruit d'un procés de treball en comissió. És un text complex, més ètic i tècnic que no pas polític, que ha de donar cobertura a tots aquells projectes que es desenvolupin al país en l'àmbit de la biomedicina.
Així, regularà tota la recerca que es desenvolupi a Andorra, ja sigui amb medicaments, productes sanitaris o mostres biològiques, així com totes aquelles dades que se'n derivin. També serà d'aplicació en anàlisis per detectar malalties genètiques, en la recerca amb mostres embrionàries i si es desenvolupen biobancs. A més, el text encomana al Govern la creació d'un registre on es publiquin tots els resultats de qualsevol recerca biomèdica que es faci al Principat.
Per a qualsevol recerca que es vulgui dur a terme caldrà l'avaluació d'una comissió ètica d'investigació. L'autorització final o la suspensió de qualsevol projecte, en el cas que es detecti un risc per a la salut de les persones, dependrà de l'autoritat sanitària. A més, es garanteix la confidencialitat de les dades personals que es derivin de la recerca.
Aquest text, amb el conveni d'Oviedo, que ha de garantir els drets humans en aquest àmbit de la investigació i la recerca biomèdica, és el que ha de permetre la implantació a Ordino del laboratori de recerca en immunologia de Grifols. El projecte hauria de contribuir a diversificar l'economia en un sector en creixement i fomentar la implantació d'altres centres de recerca amb la conseqüent generació d'inversió, creació de llocs de treball i retenció de talent.
Informa: Laura Massegú