Llesta la versió definitiva en anglès de l'acord d'associació
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'acord d'associació amb la Unió Europea ha viscut aquest dimarts un altre dia històric en presentar-se oficialment la versió definitiva en anglès. Ho han protagonitzat els principals negociadors per part de la Comissió Europea, Andorra i San Marino a Brussel·les, on han recalcat que el protocol de serveis financers ha estat una de les missions més complexes.
El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefcovic, ha iniciat la presentació del text final de l'acord d'associació en llengua anglesa mostrant el cos central, compost per unes 300 pàgines. A partir d'ara començarà a traduir-se a les 23 llengües oficials de la Unió Europea, també al català. Un acte que arriba pocs dies després d'acabar la revisió tècnica i jurídica del projecte.
"Estic realment orgullós que avui marquem aquesta important fita tots junts".
Maroš Šefcovic, vicepresident de la Comissió Europea
"L'acord que hem negociat pot ser una inspiració per altres estats que no formen part del mercat interior de la Unió Europea".
Xavier Espot, cap de Govern
El cap de Govern ha afegit que es tracta d'un model de participació sòlida, equilibrada i respectuosa, i un exemple de prosperitat. També una nova fórmula per encarar la transició digital i ecològica i els desafiaments econòmics i geopolítics, segons ha exposat el ministre d'Afers Exteriors de San Marino, que ha recalcat el repte que ha suposat tancar el protocol de serveis financers. S'han hagut de definir sistemes de vigilància financera en concordança amb Europa.
"Trobar una fórmula tècnica que permetés als sistemes normatius i de vigilància de San Marino i d'Andorra cooperar de forma interna dins el mecanisme tenint en compte que no són països membre de la Unió Europea".
Luca Beccari, ministre d'Afers Exteriors de San Marino
A partir d'ara començarà la fase d'anàlisi dels estats membres amb la previsió que el Consell Europeu hi doni el llum verd a la tardor. Després s'iniciaran els processos de ratificació, incloent-hi el referèndum en el cas d'Andorra.
Informa: Laura Cugat
Imatges cedides: European Union, 2024