El llibre 'Morts qui us ha mort' i el documental 'Pena capital' a la Setmana del llibre en català a Barcelona
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El llibre 'Morts qui us ha mort' d'Iñaki Rubio i el documental 'Pena capital' de Jorge Cebrián es reuniran aquest diumenge a la Setmana del llibre en català. Un capítol de la història d'Andorra vist des de dos prismes que enriqueixen la cultura.
El periodista Jorge Cebrián estava buscant informació als arxius sobre els andorrans deportats als camps de concentració nazis per fer el seu primer documental quan va localitzar unes imatges sobre el moment en què Pere Areny de cal Gastó, l'últim condemnat a mort, escoltava la lectura de la sentència a la plaça Príncep Benlloch per haver matat el germà. El director del documental afirma: "De seguida aquelles imatges em van impactar, feia 50 anys que no executaven ningú i se'l va executar seguint els costums medievals. Això va marca un abans i un després a la història d'Andorra". Explica que la pena de mort no es va abolir fins a la constitució, l'any 1993.
"Pena capital" es va fer a Ràdio i Televisió d'Andorra i va obtenir els premis de periodisme Tristaina i el Pirene. Catorze anys després s'ha recuperat l'interès pel cas arran de la publicació del llibre 'Morts qui us ha mort' d'Iñaki Rubio i la presentació a la Setmana del llibre en català a Barcelona on el documental es podrà veure diumenge als cinemes Maldà.
Jorge Cebrián ho veu com una bona oportunitat per a fer conèixer la història d'Andorra: "Crec que tot el que sigui donar a conèixer la història d'Andorra ja sigui a través de manera literària o a través d'un documental és bo. Al final el que va passar amb el Gastó va marcar un abans i un després".
Aquesta serà l'oportunitat d'assistir a uns mateixos fets a través de dues visions i una Andorra que va jutjar un home segons els usos i costums medievals, a les portes de la modernitat.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro