La lliure circulació de persones, les telecomunicacions i l'energia seran els cavalls de batalla en l'acord amb la UE
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Lliure circulació de persones i telecomunicacions i energia, amb els monopolis d'Andorra Telecom i Feda, són els punts més complicats que la secretaria d'Estat d'Afers Europeus detecta en el marc de la negociació amb la Unió Europea. Landry Riba assegura que és difícil posar terminis per a la signatura final i el referèndum. Podria ser per a aquesta legislatura però no es pot garantir. Les fórmules de transitorietat són un argument que Andorra pot explotar.
El Govern no té dubtes que ser al mercat interior europeu obre un horitzó d'oportunitats i diversificació econòmica per a Andorra. I que un acord d'associació és la millor fórmula. A hores d'ara hi ha un acord marc, una mena de disposicions generals, negociat en la seva major part, però no tancat al cent per cent. I no és prevista una signatura immediata, anirà més enllà de l'estiu. Pel que fa a la part bilateral, on entren les especificitats andorranes, s'ha tractat la lliure circulació de mercaderies i s'està analitzant tots els annexos de cabal normatiu que cal assumir. Fins a 25, que comprenen sectors múltiples. Per saber què demana Europa, què assumeix ja Andorra i fins on es pot arribar.
Es preveu que la lliure circulació de persones, amb immigració, seguretat social o afers socials més els capítols de telecomunicacions i energia, en els que Andorra vol defensar els monopolis d'Andorra Telecom i Feda, siguin la part de més fricció en la negociació. Un procés en el qual Andorra no renuncia a obtenir alguna excepció, tot i que difícil en qüestions cabdals. I té la possibilitat de defensar posicions amb fórmules de transitorietat.
Landy Ribaecretari, d'Estat d'Afers Europeus ha fet incís en què "el tabac és una transitòria en el temps i que per alguna altra qüestió podriem pensar en una solució similar. D'aquest tipus d'eines no s'en pot fer ús i abús, i per tant, s'ha de mesurar bé on s'utilitza cadascuna de les possibiliats que la Unió Europea posa a disposició".
En una trobada amb representants dels mitjans i professionals de la comunicació Riba ha comentat que l'impacte econòmic del futur acord es preveu més gran per a l'administració que per a l'empresariat. I ha insistit que res està tancat fins que tot està tancat i que celebrar el referèndum de l'acord dins d'aquesta legislatura és una possibilitat, però que és molt difícil posar terminis.
Aquest 2019 el ritme ha baixat per les eleccions a Andorra i a Europa o l'agenda dels altres països. I per tancar la part dels annexos l'horitzó ja es fixa a dos anys vista.
Informa: David Domingo
Imatge: Anna Ginestà