Els lloguers més antics s'incrementaran fins a un 5%, més l'IPC

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

A tràmit parlamentari un nou projecte de Llei del Govern en matèria d'habitatge que actualitza les rendes i les pròrrogues dels lloguers amb l'objectiu que d'aquí a quatre anys el mercat es pugui autoregular sol amb preus molt més estables. Estableix algunes novetats, com ara més sancions, una borsa d'habitatge que es començarà a treballar a partir de gener i un increment de les taxes pels pisos buits.

El nou text busca un equilibri entre les dificultats dels llogaters i les necessitats dels propietaris, segons la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. Els contractes més antics patiran un increment de fins al 5% més l'IPC, però amb pròrrogues més llargues que s'estenen fins als 4 anys.

A l'altra punta de la graella se situen els lloguers més nous, com els del 2019, amb un augment molt més baix situat a l'1% més l'IPC i amb una pròrroga d'un any. Tot plegat busca donar "més estabilitat i seguretat als arrendataris", segons Marsol, amb la incorporació d'un règim sancionador que requereix de denúncies en cas de detectar-se un abús. En el darrer any s'han obert entre dos i tres expedients en aquest sentit.

Una altra de les estratègies és alliberar pisos buits i per això s'incrementa la taxa de 10 a 20 euros el metre quadrat, una mesura que fins ara "no ha tingut èxit", tal com ha apuntat la ministra. També es començarà a gestar a partir de gener una nova borsa de l'habitatge a preu assequible que motivi a fer créixer molt més l'oferta de lloguer, l'estratègia que permetrà assolir l'autoregulació de mercat en quatre anys segons l'executiu. 

Entre les altres mesures previstes, s'hi inclou allargar la moratòria per crear habitatges d'ús turístic fins al setembre del 2025, incloent-hi com a novetat els que tenen una valoració de cinc estrelles. 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Anna Romagosa 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.