La lluita contra l'esclerosi múltiple: desànim, incertesa, despesa i necessitat de comprensió
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Les persones que pateixen esclerosi múltiple sovint mostren desànim per la lluita constant contra la malaltia i la incertesa de no saber quan patiran un altre brot. Cada setmana l'associació TRANA ofereix unes sessions i les seves assistents són totes dones. De fet, és a qui més afecta. Elles ens han explicat com d'important és el psicòleg i altres especialistes que no entren per la CASS i que els costa molts diners de la seva butxaca. També reivindiquen una normalitat en la societat que no acaba d'arribar.
L'esclerosi múltiple és una malaltia que es manifesta a partir del dèficit en la comunicació del sistema nerviós central i el cervell que pot provocar dificultat de mobilitat, en els casos més greus discapacitat, i que entre un 45 i un 60% s'acompanya de problemes cognitius que generen dificultat en la parla, pèrdua de memòria recent i dèficit d'atenció
L'associació TRANA fa temps que rep una ajuda de la Fundació Crèdit Andorrà. Cada dimecres reben l'atenció d'una neuropsicòloga i un professor de ioga. Aquí aprenen estratègies per compensar com "planificar molt bé el temps, utilitzar una agenda, alarmes, sistemes que ens permetin millorar el nostre dia a dia", apunta la neuropsicòloga Carolina Cerqueda.
D'igual manera és molt important gestionar els moments de crisi com l'aparició d'un brot o la por que molts tenen davant la incertesa. Sònia Araújo pateix esclerosi múltiple i explica que durant el confinament va tenir un brot. "Va ser molt fort i em vaig ensorrar, no volia viure més". Càtia Meira, també afectada per la malaltia, afirma que hi ha una vessant molt psicològica perquè "hi ha dies que estàs deprimida i sense autoestima".
Cerqueda indica que "cada vegada que apareix un brot o una nova dificultat és importantíssim tractar-ho i compartir-ho". La neuropsicòloga creu que "el fet de fer-ho de forma grupal i que puguin sentir-se identificats els uns amb els altres ajuda molt".
Aquí troben part del suport que necessiten però una vegada més reclamen que el psicòleg entri per la CASS i que tinguin a l'abast més activitats per millorar la seva qualitat de vida, ja sigui amb exercicis físics o treball de memòria", demanen Cristina Núria Garcia i Regina Pastor, també afectades d'esclerosi.
Volen normalitat a la seva vida, que la societat sàpiga que existeix l'esclerosi múltiple. Sembla una cosa evident, però molts acumulen experiències negatives com la de buscar feina i ser rebutjades per patir la malaltia, o anar de compres, una activitat que sovint no està adaptada.
El programa La Rotonda ha dedicat un espai a parlar de l'esclerosi múltiple amb el president de Trana, Jacint Risco, i persones afectades.
La Rotonda sobre l'esclerosi múltiple:
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares