L'OCDE dóna les pautes per a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
L'OCDE ha publicat avui la proposta d'estàndard global per a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal entre estats, per lluitar contra l'evasió d'impostos. Estableix quines dades de particulars i societats hauran de facilitar els països, així com la manera de fer-ho. La proposta de l'OCDE també afecta diverses institucions financeres, més enllà dels bancs. Tot i que no hi ha data, la Unió Europea vol aplicar l'intercanvi automàtic l'any vinent.
L'estàndard publicat avui per l'OCDE es presentarà a la reunió dels ministre de Finances i directors dels bancs centrals dels països del G20, que es farà la setmana vinent a Sidney. Ha de permetre l'intercanvi automàtic d'informació fiscal internacional, amb l'objectiu de perseguir l'evasió d'impostos. És a dir, que un estat pugui saber si un ciutadà té diners ocults en un país on no resideix.
Per aconseguir-ho, el text de l'OCDE planteja l'intercanvi d'informació fiscal tant de particulars com de societats, incloses les fundacions. També hauran de facilitar les dades financeres els bancs, corredors de borsa, societats d'inversió col·lectiva i algunes companyies d'assegurances. La informació que caldrà facilitar inclou tots els ingressos procedents d'inversions, així com els saldos dels comptes bancaris i els ingressos provinents de la venda d'actiu financers.
Tot i que el document no estableix un calendari d'aplicació, s'espera que l'estàndard estigui complet amb les aportacions dels estats el setembre vinent. A més, la Unió Europea ja ha manifestat la voluntat que l'intercanvi automàtic sigui una realitat entre els països europeus el 2015.
El que sí deixa clar l'OCDE és que caldrà que cada estat hi adapti el seu marc legal i administratiu, fent èmfasi en la capacitat d'assegurar la confidencialitat de les dades rebudes per part d'altres estats.
Informa: Andrés González-Nandín