L'ONU recomana a Andorra despenalitzar l'avortament

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La recomanació de Nacions Unides perquè Andorra despenalitzi l'avortament és una de les conclusions de la segona i la tercera onada d'informes d'Andorra de la Convenció per a l´eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones. Dins la llista llarga de recomanacions també destaca qüestions positives com l´alta participació de les dones en la vida política.
Les preocupacions principals de la convenció en relació a Andorra fan referència a l´àmbit de la salut. Concretament, a la penalització de l´avortament, fins i tot "quan hi hagi riscos per a la vida o salut de la dona embarassada". La interpretació del dret a la vida a la Constitució s´entén com una limitació dels drets de la salut sexual i reproductiva de les dones. A més, l´informe nota una falta d´accés als mètodes moderns d´anticoncepció per prevenir embarassos no desitjats. Per tot plegat, exhorta l´estat andorrà a despenalitzar l´avortament i facilitar-hi l´accés en casos de risc greu per a la vida de la mare, en casos de violació, incest i malformacions fetals greus. En aquest sentit, el director de Salut i Benestar, Josep Casals, ha explicat que "s'està finalitzant la creació del comitè nacional de bioètica" i creu "que aportarà elements molt importants perquè els polítics puguin decidir a l'entorn d'una qüestió com aquesta", que descriu com a " fonamental per començar a garantir els drets de la dona i al mateix temps millorar en termes de salut perquè avui és evident que el fet de poder renunciar voluntàriament a algunes formes d'embaràs és un tema també de millora de la salut".També demana un accés millor a la sanitat per a les dones immigrants, així com programes específics de formació en salut sexual i per prevenir malalties de transmissió venèria, especialment la sida. El text reclama l´aprovació d´una llei integral que sancioni totes les formes de violència contra la dona, establint mesures per prevenir-la i combatre-la. Això ha de ser a través d´una modificació del codi penal, tipificant com a delicte totes la violència sexual i l´assetjament. Pel que fa a l´àmbit laboral, demana l´aplicació de mesures que permetin conciliar la vida laboral amb la familiar, fins i tot amb llicències parentals remunerades. També es recomana l´adopció de mesures per controlar i regular la situació de les treballadores domèstiques.Informa: Rubén Carcellé/Toni Vila
Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.