La màfia xinesa hauria blanquejat diners en un banc andorrà que no era BPA, segons un informe de la policia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Un informe de la Policia conclou que la màfia xinesa de Gao Ping hauria blanquejat diners a través d'Andorra en un altre banc que no era BPA. Així s'ha explicat durant la darrera sessió del judici de la causa primera que afecta l'entitat.
El lletrat Josep Antoni Silvestre ha donat a conèixer una investigació policial sobre el blanqueig de capitals de la màfia xinesa de Gao Ping a bancs andorrans i que donaria com a resultat que hauria actuat en una altra entitat financera del país, a més de BPA. Ho ha assegurat durant una nova sessió del judici de la causa primera que afecta el banc intervingut al 2015.
La importància d'aquest fet, segons l'advocat, és que en aquest afer s'acusa BPA d'haver blanquejat prop de 70 milions del grup criminal que operava a Espanya. Però ha afegit que l'altra entitat financera no ha estat acusada de res, tot i que hauria rebut una xifra similar de capitals de Gao Ping.
El mateix informe també assegura que la major part dels fons tenien l'origen en el frau fiscal a Espanya, el que en aquella època no era delicte a Andorra. L'advocat ha volgut recalcar que no hi ha cap banc a Espanya o a la Xina que hagi estat investigat per les activitats d'aquest grup criminal
Joan Pau Miquel, l'exconseller delegat de BPA, porta prop de 4 mesos declarant com a testimoni. Alguns advocats s'han entretingut a calcular el temps que això suposa i estaríem parlant d'unes 200 hores. Probablement més. Es tracta d'una situació inèdita en el panorama judicial mundial.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Nil Forcada