La majoria dels afectats per la fibromiàlgia han tingut repercussions negatives en la seva vida, segons el CRES
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La majoria dels afectats per la fibromiàlgia han tingut repercusions negatives en la seva vida quotidiana i en l'àmbit laboral. Així ho ha reflectit un estudi del CRES que s'ha donat a conèixer aquest dilluns amb motiu de la celebració del dia d'aquesta malaltia que afecta un 2,9% de la població.
Entre el juny i el setembre del 2018, el CRES va fer un treball sobre com havia canviat la vida dels afectats per la fibromiàlgia. El resultat és que a la majoria els ha repercutit negativament, ja que han vist minvada o desapareguda la seva presència al mercat laboral i tenen problemes, sovint, per fer algunes tasques d'una manera autònoma. Es tracta d'una malaltia invisibilitzada. "Moltíssima gent necessitava ajuda, si més no per a alguna activitat, no per a totes. Aquesta afectació de la malaltia, vinculada a la quotidianitat i al fet d'abandonar el mercat laboral o d'adaptar la seva ocupació en base a la seva situació personal, així com la por a no ser cregut" són alguns dels factors que han esmentat els afectats, com ha detallat la investigadora del CRES Núria Segués.
Amare, l'associació que agrupa els afectats, ha explicat els resultats de l'estudi en la celebració del dia de la fibromiàlgia. També ha afirmat que hi ha molts reptes pendents, com ara que es materialitzi la creació d'una unitat específica de lluita contra aquesta malaltia, com s'ha anunciat des del SAAS. "Aquesta unitat especialitzada, integrada per molts professionals de diversos àmbits, des d'internistes, metges rehabilitadors, infermeres, reumatòlegs, psiquiatres, psicòlegs, etc. serà un treball global i coral al mateix temps", explica el president d'Amare, Manel Fernández.
En la jornada també s'ha dit que la pràctica de la meditació podria ser positiva per als afectats, ja que la percepció del dolor disminuiria.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Guillem Casal