La majoria de la població desconeix l'existència dels serveis de mediació
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La llei de mediació és plenament operativa des de l'1 de gener, però el desconeixement d'aquest recurs per resoldre conflictes sense intervenció de la justícia fa que no s'usi gaire. Segons una enquesta del CRES només un 5% ha utilitzat algun dels dos serveis de mediació.
L'any 2018 es va aprovar la llei de mediació que des de l'1 de gener és operativa. És un procediment voluntari i confidencial adreçat a facilitar la comunicació entre persones perquè gestionin entre elles un acord a un conflicte amb l'assistència d'un mediador.
Es tracta d'una fórmula amb una àmplia trajectòria a molts països, que evita haver d'acudir a la justícia. Tot i que un 46% de la població n'ha sentit parlar alguna vegada, encara és poc utilitzat. Hi ha dos serveis de mediació: el familiar i el servei de mediació de la justícia.
Depenent de la naturalesa del conflicte, es deriva a l'un o a l'altre. Segons una enquesta del CRES, el 52% de la població no tenia coneixement ni havia sentit parlar mai de la mediació i només un 21% sabien que a Andorra existeix una llei que la regula.
L'enquesta deixa clar que el marge de millora en la utilització és molt gran, ja que només un 5,5% de la població ha acudit alguna vegada a la mediació familiar o a la de la justícia.
Això sí, dels que s'han decidit per intentar un acord per aquesta via el 66% qualifica l'experiència de molt positiva, mentre que un 30% la considera més aviat negativa.
Informa: Joan A. Sarmiento